• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Borzalmas pusztítást végeznek az orvvadászok: kipusztulhatnak a párducok

Az orvvadászat miatt 2020-ra eltűnhetnek a párducok az egyik dél-afrikai élőhelyükről.

Kétharmadával csökkent a párducok (Panthera pardus) száma az orvvadászat miatt a Dél-Afrikai Köztársaság északi részén fekvő Soutpansberg hegységben. A brit Durhami Egyetem kutatói 2012 és 2016 között végeztek megfigyeléseket a térségben: ebben az időszakban 44 százalékkal csökkent a párducállomány sűrűsége (a száz négyzetkilométerre jutó állatok száma).

EZT IS AJÁNLJUK:

  A kutatók négy éven át kamerákkal figyelték meg a párducokat a Soutpansberg hegységben 2012 januárja és 2016 februárja között, hogy megszámlálják az állományt. A kamerák 16 hímről, 28 nőstényről és 21 kölyökről készítettek felvételeket.

  Korábbi becslések alapján 2008 óta a csökkenés 66 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy míg 2008-ban száz négyzetkilométeren 10,73 állat élt, 2016-ban már csak 3,65 - olvasható a Royal Society Open Science című tudományos folyóiratban.

  Ha a csökkenés nem fékeződik, nem marad párduc a Soutpansberg hegység nyugati részén 2020-ra. Ez különösen nyugtalanító, hiszen 2008-ban itt volt a legsűrűbb a párducpopuláció

  - hangsúlyozta Sam William, a tanulmány vezető szerzője.

  A szakemberek jeladót rögzítettek nyolc nagymacskára, hogy felmérjék a populációra leselkedő veszélyeket. A vizsgált egyedek közül három elpusztult csapdákban, egyet lelőttek, kettőnek nyoma veszett.

  A nagymacskát leginkább az emberi tevékenység veszélyezteti, köztük a csapdák állítása, az állatok megmérgezése és engedély nélküli lelövése. Az állattenyésztők gyakran csinálják ezeket, mivel úgy vélik, hogy a leopárd veszélyezteti az állatállományukat.

  A Természetvédelmi Világszövetség vörös listája veszélyeztetett fajként tartja számon a párducot, számukat Dél-Afrikában 4500-ra becsülik – írja az MTI.

  Kommentek:

  Top 16