• Külföld
Faktor

Az oroszok már Izrael határán bombáznak

Az eddigi legdélebbi szíriai célpontokat támadták orosz gépek egy lázadócsoport szerint. Ez már egészen közel van az izraeli területekhez. A harci gépek bombái csupán 20 kilométerre csapódtak be az izraeli határtól. Egy civil szervezet szerint az orosz légierő kiterjesztette a hadműveleti területét.

Tell-al-Harah és környéke, ahol a harci gépek légicsapásokat mértek, alig 20 kilométerre van az Izrael által megszállt Golán-fennsíktól. A területet a Jarmúk Hadsereg nevű lázadószervezet tartja az ellenőrzése alatt.  Basár el-Zubi, a szervezet politikai szárnyának vezetője azt mondta, hogy nagy valószínűséggel orosz harci gépek támadtak, mert a szíriai légierő este vagy éjszaka nem hajt végre légicsapásokat-írja az MTI. 

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű, londoni központú szervezet, amelynek aktivistái vannak szerte Szíriában, szintén valószínűnek tartotta, hogy az orosz légierő mért csapást a térségre, és hozzátette, hogy ezzel kiterjesztette hadműveleti területét. Deraában több, egymással is szemben álló lázadószervezet is működik, mérsékeltebbek és iszlamisták egyaránt. Az utóbbiakra példa az al-Kaidához kötődő an-Núszra Front. Az orosz légierő négy hete vesz részt a szíriai háborúban, Bassár el-Aszad elnök hadseregét támogatva. A szíriai kormányhadseregnek Deraában nincs jelentős szárazföldi művelete.

Top 0