• Külföld
Faktor

Az oroszok elkezdték a bombázást Szíriában

Az orosz légierő szerdán elindította a légi támadásokat Szíriában. Az ország középső részén bombázták az Iszlám Államhoz tartozó célpontokat. Hússzor szálltak fel a vadászbombázók, és sikeresen megsemmisítették a terrorszervezet egyik hegyvidéki parancsnoki központját. Az orosz külügyminisztérium azt mondta, hogy a célpontok közelében nem laktak civilek – írta az MTI.

Szerdán volt az ENSZ biztonsági Tanácsának ülése New Yorkban, ahol találkozott többek között Szergej Lavrov orosz, és John Kerry amerikai külügyminiszter is. Lavrov az ülésen hangsúlyozta, hogy kizárólag az Iszlám Állam állásait támadták, és a jövőben is azokat fogják támadni. Azért kellett hangsúlyoznia, mert többek között Amerika is megvádolta őket, hogy nem csak a terroristák állásait támadták.

A védekezés után Lavrov azzal vádolta az amerikaiakat, hogy nem jogszerűen avatkoznak be Szíriában az ENSZ Alapokmányának 51. cikkére hivatkozva. Ez a cikk olyan esetekre vonatkozik, amikor egy ország megkér egy másikat, hogy az védje meg. Ezt Szíria nem kérte Amerikától, az oroszoktól viszont igen.

A tanácskozásnak a vitán kívül voltak eredményei is. A két külügyminiszter elmondta, hogy minél előbb találkozókat szerveznek a Szíriában harcoló orosz és amerikai katonáknak, hogy minden incidenst elkerüljenek, és a leghatékonyabb akciókat hajthassák végre.

Az ülésen ott volt Valíd Moallem szíriai külügyminiszter is, aki elmondta, hogy a nemzetközi jog durva megsértésének tartja, hogy Nagy-Britannia és Franciaország légi támadásokat indít az országában. Ennek ellenére támogatja az oroszok által az ülésen benyújtott tervezetet, aminek lényege, hogy több ország együttműködve harcoljon az Iszlám Állam és más terrorista csoportok ellen.

Top 0