• Külföld
Faktor

Az orosz titkosszolgálat hackelte meg a Bundestag belső hálózatát

A német biztonsági szervek szerint az orosz kormány megbízásából intéztek tavaly heteken át hackertámadásokat a Bundestag belső adathálózata ellen.

illusztráció

illusztráció

A Spiegelnek azt mondta egy magas rangú biztonsági vezető, hogy a kibertámadás egyértelműen egy orosz katonai hírszerző szolgálatnak tulajdonítható. Azt is mondta, tavaly több hasonló jellegű támadás ért német fegyvergyártó vállalatokat és más NATO-tagállamokat is.

A lap szerint a német szövetségi ügyészség január 15-én kémkedés gyanújával hivatalos vizsgálatot indított az ügyben.

A német törvényhozás alsóházának belső számítógép-hálózatát érte támadás. A hackerek egy rendkívül professzionális program segítségével fértek hozzá a Bundestag 14 szerveréhez, köztük a központi szerverhez, ezen belül a német parlament összes bejövő üzenetéhez. Hogy pontosan milyen információkat sikerült megszerezniük, azt nem tudni. A szakértők a kezdettől azt gyanították, hogy az orosz titkosszolgálatok egyike állhat a támadás hátterében - írja az MTI.

A két ország kapcsolata megromlott az ukrán válság miatt. A héten Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, a migránsok által elkövetett erőszakcselekményben tűnt el rövid időre egy Berlinben élő orosz származású német lány, és a német kormányt tette felelőssé a történtekért. Később kiderült, a lány félt hazamenni és ezért mondta azt, hogy migránsok erőszakolták meg.

Top 0