• Külföld
Kummer Dóra

Az orosz gép lezuhanása után kényszerleszállás Moszkvában: ugyanolyan utasszállító hibásodott meg

A leszállópálya helyreállítása után hétfőn újraindult a légi közlekedés a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városban, a szombati baleset helyszínén. Közben pedig Moszkvában kényszerleszállást hajtott végre egy utasszállító.

A lezuhant gép becsapódása megrongálta a leszállópályát 300 méteren, amelyet 12 óra alatt állítottak helyre. Az első kísérleti leszállást a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős szövetségi minisztérium An-148-as repülőgépe hajtotta végre, majd Rosztovból felszálltak az első utasszállítók is.

A FlyDubai egyik gépe. (Forrás: Wikipédia)

A FlyDubai egyik gépe. (Forrás: Wikipédia)

Rosztovban szombatra virradóra csapódott földbe 250 méterrel a leszállópálya előtt, a FlyDubai légitársaság Boeing 737-800-as utasszállítója, fedélzetén 55 utassal és hétfős személyzettel. A katasztrófát senki sem élte túl. Vasárnap egy ugyanilyen típusú repülőnek kellett visszatérnie az orosz főváros vnukovói repülőterére. Az UTair légitársaság Szurgutba tartó UT-247-es belföldi járatán - amelyen 112 utas volt - röviddel a felszállás után meghibásodást jeleztek a riasztóberendezések. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a gép két órán át körözött, hogy elégesse az üzemanyagot. Az utasok azt mondták, hogy a gép egyik szárnya alatt egy villanást láttak, és két durranást is hallottak. Az MTI szerint senki nem sérült meg.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Az lezuhant gép roncsai (Fotó: Europress/Vaszilij Maximov/AFP)

    Az lezuhant gép roncsai (Fotó: Europress/Vaszilij Maximov/AFP)

    Eközben megkezdték a dubaji repülőgép megrongálódott feketedobozainak elemzését. Makszim Szokolov közlekedési miniszter szerint a dekódolás körülbelül két hétig tart. Sajtóértesülések szerint a hatóságok azt feltétezik, hogy a tragédiát emberi tévedés, műszaki hiba, vagy a Rosztov-na-Donu környékén a katasztrófa éjszakáján tomboló vihar okozhatta. Az utasok között 44 orosz, nyolc ukrán, két indiai és egy üzbég volt. A személyzet nemzetközi volt, magyar áldozata pedig nem volt a tragédiának.

    Top 16