• FaktorTV

Az örök szerelem háza - kőbe vésett nászágy-kripta az alagsorban

Abrudbányay Ödön Erdélyben élt, és az 1910-es években beleszeretett egy fiatal lányba, Magdusba. Már az esküvőt tervezték, amikor Magdus egy nagyon rövid betegség után meghalt. Abrudbányay Ödön 1920 után költözött Magyarországra, Pécsen lett gyógyszerész. Egy alkalommal Fonyódon járt. Amikor meglátta a panorámát, elhatározta, hogy itt építtet egy villát Magdus emlékére, a villa alagsorában pedig egy kriptát készíttet. Kőből faragtatott ki egy nászágyat, ezen fekszik a két szerelmes egymás kezét fogva - ezzel akarta jelezni, hogy a szerelme halhatatlan Magdus iránt, és ha már az életben nem tudtak egymáséi lenni, halálukban együtt lesznek.

A kőágy alatt alakíttatta ki a sírhelyeket. Az volt a terve, hogy Magdus hamvait Fonyódra hozatja, és őt is ott temetik el. A villát az államra akarta hagyni. Végrendeletében azt írta, hogy egy művészeti kiállítóhelyet hozzanak létre a villában a halála után. Ez nem sikerült, ugyanis 1950 után államosították a házat, leverték a villa falán lévő feliratokat, amelyeket még Abrudbányay Ödön készíttetett, aztán sportolók öltözője, orvosi rendelő, később önkormányzati lakás lett belőle.

A város először a 2000-es évek elején újíttatta fel a villát. Most ismét teljesen átalakították. A tervek szerint júliusban megnyitják a villát, művészeti kiállítást rendeznek be - ahogy Abrudbányay Ödön szerette volna, és mindenki megnézheti a kőből készült nászágyat is az örök szerelem házában Fonyódon.

Top 0