• Külföld
Faktor

A Tindert is bevonták a kampányba, megszavazták az év madarát

Előfordul, hogy a kereru leesik a fáról, mert "megrészegülve" nem képes kapaszkodni.

Az óriás gyümölcsgalamb, maori nevén a kereru lett az év madara Új-Zélandon, ahol a kampány szenvedélyes közösségimédia-csatákkal, a szavazás körüli botrányokkal és a Tinder párválasztó oldal bevetésével zajlott.

A kereru nagy testű, mintegy félméteresre megnövő galambféle, amelynek jellegzetes tollazata a hátán és a fején zöld, a hasán fehér. Érett gyümölcsökkel táplálkozik, és mivel az a szervezetében megerjed, előfordul, hogy a kereru leesik a fáról, mert "megrészegülve" nem képes kapaszkodni.

A kererupopuláció nagyjából állandó, de egyes régiókból, ahol ragadozói túlságosan elszaporodtak, csaknem eltűnt már - közölte az új-zélandi Forest and Bird természetvédelmi szervezet.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az év madara választását a szervezet hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet az ország páratlan madárvilágára és egyes fajok veszélyeztetettségére - írja az MTI. Az internetes szavazásban a madárszeretők tízezrei vettek részt az iskolásoktól a nyugdíjasokig. A versenyt megzavarta, hogy több száz voks érkezett ausztrál számítógépekről, ám ezeket még időben sikerült kiszűrni. Hamis szavazatokkal már a korábbi években is megpróbálták megváltoztatni a verseny állását.

    Akadtak olyan szavazók, akik a Tinder társkereső oldalon is bejelentkeztek a madarak nevében, hogy ezzel is élénkítsék a kampányt. Hírességek is bevetették magukat kedvenc madaruk mellett: Stephen Fry a kakapóért, a Bill Bailey humorista-színész pedig a ritka takahéért szállt ringbe.

    Jacinda Ardern kormányfő, aki a fekete viharmadarat támogatta voksával, hétfőn Twitter-üzenetben ismerte el, hogy vesztett, és üdvözölte a győztes kererut. Idén rekordszámú, 48 ezer szavazatot adtak le az új-zélandiak az év madara választáson.

    Kommentek:

    Top 16