• Belföld

Önkéntesek a kórházakban

Ételt és italt osztanak, ágyaznak, beszélgetnek és sétálnak a betegekkel, bevásárolnak nekik a büfében – többek között ezt teszik a kórházi önkéntesek. Több tucat önkéntes dolgozik most is a Semmelweis Egyetemen, de többször ennyi is elkelne.

A Semmelweis Egyetemen jelenleg hetven segítő van  – mondja Kissné Negyedi Marianna, az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság ápolásfejlesztője, aki szerint akár ötször ennyi önkéntest is tudnának fogadni, ha lennének jelentkezők. Nagy segítséget jelentenek az önkéntesek, a betegek, a nővérek, ápolók is örülnek nekik – mondja a szakember. Jelenleg minden korosztályból érkeznek segítők: diákok és nyugdíjasak is. Szerinte az önkéntesek is sokat kapnak: a fiatalabbak élettapasztalatot, az idősebbek pedig társaságot és azt az érzést, hogy hasznosak.

Az önkénteseknek egy képzésen kell részt venniük mielőtt a klinikákra kerülnek. A feladataik meghatározottak: nem az orvosok vagy ápolók munkáját végzik. Nem is jellemző, hogy egészségügyi végzettségűek jelentkeznek.

fotó: Semmelweis Egyetemen

fotó: Semmelweis Egyetemen

Az önkéntesek hetente 1-2 alkalommal, 2-4 órában segítenek a klinikán – mondja Jani Erzsébet, a Magyar Kórházi Önkéntesek Alapítvány koordinátora. Ételt, italt osztanak, ágyaznak, beszélgetnek a betegekkel, segítenek a vérvételi minták laboratóriumba juttatásában, elkísérik a betegeket a vizsgálatokra, sétálnak, beszélgetnek velük. Emellett szellőztetnek, pakolnak, bevásárolnak a betegeknek a büfében – teszi hozzá.

Top 0