• Élet
Faktor

Az önimádó emberek gyakrabban szelfiznek

A nárcisztikus személyiségek rengeteg szelfit posztolnak a közösségi hálón, és szeretik, ha valaki reagál is azokra. De vajon ők mennyire foglalkoznak mások fotóival? A kutatók most utánajártak a jelenségnek, amivel naponta találkozunk a közösségi médiában.

A saját Facebook-idővonalunkról sokunknak ismerős a jelenség: vannak emberek, akik a közösségi médiában életük szinte minden mozzanatát dokumentálják, és azokat meg is osztják másokkal.

Illusztráció

Illusztráció

Nyilvánosságra hozzák, hogy éppen fitneszteremben vannak, a szomszédos kínai étteremben vagy éppen fodrásznál. Ehhez azonban a jókora önbizalom mellé egy kevés önimádat is szükséges.  A kutatók már számos tanulmányban bemutatták, hogy a nárcisztikus emberek nagyon aktívak a közösségi oldalakon, és hajlamosabbak arra, hogy magamutogató képeket posztoljanak ki, mint a kevésbé önimádó emberek.

A szöuli Korea Egyetem tudósai most egy új tanulmányban vizsgálták, hogy a nárcisztikus személyiség mennyire várja el a reakciókat képeire: elegendő nekik annyi, hogy a közösségi médiában megmutatkoznak? Vagy szükségük van mások visszaigazolására is?

Like nekik, de másoknak nem

A vizsgálat során a kutatók, Jung-Ah Lee és Yongkun Sung elsőször 315 résztvevő nárcizmus-szintjét tanulmányozták. Ennek során a résztvevőknek egy online kérdőívre kellett válaszolniuk, amelyben például ilyen kérdések voltak:

Szereti-e a hatalmát gyakorolni más emberek felett? Mennyire szeret tükörbe nézni, és mennyire várja el, hogy tiszteljék a véleményéért?

A második lépésben a résztvevőket, akik közül mindenki posztolt már szelfit a közösségi médiában, arról kérdezték: mennyire fontos számukra a visszajelzés a fotóikkal kapcsolatban? Mennyire foglalkoznak azzal, hogy mások nézik-e a fotóikat, illetve a hozzászólásokkal és a lájkokkal?  Milyen gyakran kommentálják és lájkolják mások képeit?

Az eredmények azt mutatják, hogy a nárcisztikus embernek

önmagában nem elegendő az, hogy fotóit kiteszi a közösségi oldalukra,

az átlagosnál sokkal fontosabb a fotóikra érkező reakció – írja a Spiegel.

Az eredmények azt az elméletet támasztják alá, hogy ezek az emberek szívesen hasonlítják össze magukat másokkal, hogy ezzel még tovább növeljék a saját önbizalmukat – állítják a pszichológusok. Azonban az meglepte őket, hogy gyakran passzívak mások fotóival kapcsolatban.

Büszkék nárcizmusukra

Korábbi tanulmányok a nárcizmust a Facebook felhasználóinál antiszociális viselkedéssel hozták összefüggésbe. Például azzal, hogy agresszíven reagálnak a negatív visszajelzésekre, és pozitív visszajelzéseket gyakrabban kapnak, mint adnak.

A tanulmány azonban nem válaszol meg jó pár kérdést. A legnagyobb probléma az, hogy a kutatók csak megkérdezték a résztvevőket a viselkedésükkel kapcsolatban, ahelyett, hogy elemezték volna a közösségi hálózat működését. Olyan tanulmányra lenne szükség, amely elemzések és felmérések kombinációját tartalmazza, hogy az eredmények ezzel alá legyenek támasztja – vallják maguk a dél-koreai kutatók.

Top 0