• Belföld
Tóth Balázs

Az ön­ve­zető autók után jön­nek az "ön­ta­nuló" ott­ho­nok

Fű­tés­rend­sze­red meg­ta­nulja szo­ká­sa­i­dat - Vi­lág­el­ső­ként fej­lesz­tett mes­ter­sé­ges in­tel­li­gen­cián ala­puló, ön­ta­nuló fű­tési sza­bá­lyo­zót egy ma­gyar star­tup.

A gépi tanulás beköltözik az otthonainkba is!

Kapsz riasztást mobilon a füst, szénmonoxid, csőtörés érzékelőktől, vagy akár arról is, ha nyitva hagyod a hűtő ajtaját vagy az ablakot? Csak akkor és annyit fűtesz és hűtesz, amikor szükséges?

A Chameleon Smart Home okoslakását hamarosan bárki kipróbálhatja

A Chameleon Smart Home okoslakását hamarosan bárki kipróbálhatja

Az okosotthonok világában már alapvető elvárás, hogy saját igényeinkre szabva működtessük otthonunk fűtési és hűtési rendszerét, a világítást, az árnyékolástechnikát, a biztonsági rendszereket, a kerti eszközöket, az audiovizuális eszközöket, és számos más technikai eszközt. Egy magyar startup, a Chameleon Smart Home fejlesztése révén pedig elsőként a világon a mesterséges intelligenciánalapuló, öntanuló fűtési szabályozás is lehetségessé vált. A fűtésünk „felokosodik”, megtanulja sajátos szokásainkat, figyeli az időjárást és mindig ideális hőmérsékletet biztosít.

Világelsőként fejlesztett mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési szabályozót a magyar startup

Világelsőként fejlesztett mesterséges intelligencián alapuló, öntanuló fűtési szabályozót a magyar startup

A világújdonságnak számító modell segít kiegyenlíteni a lakásban a hőmérsékletet, amivel a komfort növelhető és a rezsiszámla csökkenthető. A saját fejlesztésű mesterséges intelligencia képes a hőmérsékleti adatok gyűjtése után "megtanulni" az épület energetikai viszonyait és megjósolni az optimális időpontokat a fűtés/hűtés ki és bekapcsolására. A fejlesztés a hőmérsékleti adatokon kívül képes figyelembe venniaz okosotthontól származó egyéb információkat is (otthon vannak-e, nyitva van-e az ablak, le van-e húzva a redőny, külső hőmérsékleti adatok, időjárás előrejelzésből származó adatok, stb.), így hatékonyabb és takarékosabb fűtési és hűtési rendszert kapunk. Beüzemelés után pár héttel már kellően "felokosodik" a vezérlés és eléri az ideális működést, hőérzetet. Fűtés és hűtés esetén is működik, a rendszer öntanuló, így annak beállításaival, menedzselésével nem kell foglalkoznunk.

Az új technológia energiát, pénzt takarít meg

Az új technológia energiát, pénzt takarít meg

Kényelmes megoldás, hiszen a megfelelő hőmérsékletet akár szobánként magától beállítja, csökkenti napközben, amíg dolgozunk, viszont hazaérkezésünkkor már az általunk kedvelt hőfok vár, így energiát takaríthatunk meg. A rendszer használata egyszerű és vezérelhető bárhonnan telefonról, vagy akár a hagyományos módon is a kijelzővel ellátott termosztátokon.

Az okosotthonok, az otthoni „okoseszközök” piaca világszerte robbanásszerű fejlődés alatt áll, ami Magyarországon is új távlatokat nyit az ingatlanfejlesztőknek. Az okosmegoldásokat egy magyar startup, a Chameleon Smart Home fejlesztéseinek köszönhetően ma már nem csak az újlakást vásárlók élvezhetik, de a rendszer a használt lakásokba, lakótelepekre, társasházakba utólag is telepíthető. A cég több világújdonsága áttörést hozott az okosotthonok piacán: mivel valamennyi gyártó termékével kompatibilis, utólag is beszerelhető megoldás, és a terméket nem csak lakásokra, de nagyobb lakásrendszerekhez is kínálják, ezzel a világon elsőként jöhettek létre okosotthonokkal kommunikáló „okostársasházak” és „okoslakóparkok”.

Kommentek:

Top 0