• Külföld
Faktor

Az Iszlám Állam területén akarta felnevelni a gyerekét a brit nő, 5 év börtönre ítélték

A 34 éves nő olyan helyen akart élni, ahol a sária, a Korán szó szerinti értelmezésén alapuló szigorú jogrend van érvényben. Gyerekével az Iszlám Állam központjába, Rakkába költözött volna, de Isztambulban elfogták a török hatóságok. A bíróság 5 év és 4 hónap börtönre ítélte.

A nő az Egyesült Királyságban született, de gyerekkora egy részét Pakisztánban töltötte, tinédzser korában költöztek vissza Angliába – írja a Guardian. Egyre vallásosabbá vált, augusztusban azért hagyta ott állását a pénzügyi szektorban, mert az nem volt összeegyeztethető az életmódjával. Október 10-én aztán azt mondta a férjének, egy zsúrba viszi a gyereküket, de ehelyett Isztambulba repültek – ezt megelőzően egyébként már kétszer ítélték el saját gyerekének megszöktetése miatt.

Rakka 2014-ben (Fotó: Europress - AFP/ Raqa Media Center)

Rakka 2014-ben (Fotó: Europress - AFP/ Raqa Media Center)

A bíró, Rodney Jameson a büntetés indoklásában alaposan érvelt amellett, hogy miért volt súlyos és felelőtlen, amit a nő csinált. „Eltökélt volt abban, hogy a gyereket Rakkába, Szíriába viszi. Rakka jelenleg – és októberben is ez volt a helyzet – egy háborúban álló térség központjában áll, és az Iszlám Állam irányítja. Nehéz lenne vitatni, hogy az Iszlám Állam az akaratát szélsőséges erő alkalmazásával érvényesíti. Ennek rutinszerűen része emberek megcsonkítása, a szexuális erőszak és a gyilkosság. Maga egy iskolázott, intelligens nő, tudott erről. A gyereke sorsa az ebben való teljes és aktív részvétel lett volna – ahogyan azt az elmúlt napok propaganda-videóiban is láthattuk – vagy áldozat vált volna belőle - mondta a bíró.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Azt gondolta, hogy a gyerek üdvösségéhez arra van szükség, hogy a gyereket Szíriába vigye, és ott az Iszlám Állam fennhatósága alatt élhessen. Ez szörnyű elárulása annak a felelősségnek, amivel a gyerekének tartozik

    -folytatta a bíró.

    A nő azt mondta a rendőröknek, hogy Rakkából Moszulba mentek volna, és a gyerek 16 éves kora után visszatérhetett volna az Egyesült Királyságba. A bíró szerint viszont tudnia kellett, hogy ha egyszer Rakkában vannak, onnan majdnem lehetetlen elmenni. Ráadásul a szintén az Iszlám Állam irányítása alatt lévő Moszul alig kevésbé borzasztó célállomás lett volna a gyerek számára.

    Az ítéletet megelőző jelentés szerint a nő nem változtatott gondolatain, és lebecsülte a tettének komolyságát. A bíró szerint ezért komoly veszélyt jelent a gyerekére – szélsőséges gondolatok felé terelheti vagy megpróbálhatja ismét elrabolni. Az ügyvédje szerint a nő – aki az ítéletet fekete hidzsábjában ülve, mosolyogva hallgatta végig - nem akart ártani a gyereknek.

    Top 16