• Külföld
Faktor

Az Iszlám Állam szervezte a terrortámadást

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a péntek éjszakai párizsi terrortámadásokért. A francia elnök már néhány órája a terrorszervezetet nevezte meg felelősként, és azt mondta, hogy a második világháború óta ez volt a legborzasztóbb vérontás Párizsban. A merényletekben eddig 127-en haltak meg.

Fotó: Europress - Loic Venance / AFP

Fotó: Europress - Loic Venance / AFP

A dzsihádista csoport hivatalos közleményében azt írta, hogy nyolc harcosa öngyilkos bombaövekkel és gépfegyverekkel vitte véghez a támadásokat Párizs belvárosában. A helyszíneket előtte alaposan megfigyelték. Állításuk szerint merényletek célja az volt, hogy megmutassák Franciaországnak, hogy továbbra is "fő célpont" maradt- számol be a BBC.

Francis Hollande francia elnök már szombat reggel az Iszlám Államot vádolta a merényletek szervezésével. Reggel, a rendkívüli biztonsági ülés után úgy nyilatkozott, hogy a péntek éjszakai párizsi támadások háborús tettnek minősülnek, és az Iszlám Állam követte el őket.

A Fox News szerint Hollande úgy írta le a péntek estét, mint a legdurvább vérontást a második világháború óta. Szerinte az Iszlám Állam egy terrorista  hadsereg, a harcosai pedig barbárok, és megesküdött, hogy irgalmatlan lesz velük szemben. Megígérte azt is, hogy a francia kormány minden eszközzel harcolni fog a dzsihádista csoport ellen, nemcsak a francia határokon belül, hanem külföldön is.

Top 0