• Külföld

Az Iszlám Állam robbanthatott Isztambulban: 36 halott, 147 sérült

A török miniszterelnök Binali Yildirim azt mondta, hogy a török biztonsági erők szerint az Iszlám Állam robbantott az isztambuli repülőtéren. A merényletet eddig senki sem vállalta magára, 36-an meghaltak, 147-en megsérültek. Magyar áldozatról egyelőre nem tudni.

A török miniszterelnök azt mondta, eddig 36-an haltak meg azért, mert 3 öngyilkos merénylő tüzet nyitott, majd felrobbantotta magát az isztambuli Atatürk repülőtéren.

147-en megsérültek a merényletben. Binali Yildirim azt is mondta, hogy

a török biztonsági erők szerint az Iszlám Állam áll a terrortámadás mögött, igaz a merényletet eddig senki sem vállalta magára.

Arról is beszélt, hogy a támadás pont akkor történt, amikor Törökország normalizálta a viszonyát Oroszországgal és Izraellel. Elmondta, hogy a repülőteret újra megnyitották és a légiforgalom újra zavartalanul működik Törökország legnagyobb repülőterén.

Nincs magyar áldozat Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna. Egyben közölte: az isztambuli magyar főkonzulátus információkért egész éjszaka hívható a 00 90 533 375 8715-ös telefonszámon.

Amerika elítéli a támadástA Fehér Ház közleményben ítélte el a kedd esti isztambuli repülőtéri merényletet, a republikánusok és a demokraták várható elnökjelöltje pedig a terrorakció után szinte perceken belül reagált. Mind Donald Trump, mind Hillary Clinton a terrorizmus ellen erőteljesebb és hatékonyabb harcot sürgetett.

A Fehér Ház közleményében a következő olvasható: "Az Atatürk nemzetközi reptér és a brüsszeli repülőtér, amelyet korábban támadtak meg, jelképe azoknak a kapcsolatoknak, amelyek elszakíthatatlanul összekötnek bennünket. Osztozunk a meggyilkoltak családtagjainak és szeretteinek gyászában, a sebesülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánunk, és megerősítjük rendíthetetlen támogatásunkat Törökországnak, amely NATO-szövetségesünk és partnerünk."

Márciusban az Iszlám Állam egyik hívőjerobbantotta fel magát Isztambul belvárosában.

Kommentek:

Top 0