• Külföld
Faktor

Az Iszlám Állam legújabb fegyvere könnyedén le tud lőni egy utasszállító repülőt

Távirányítású autó, házi készítésű föld-levegő rakéta és bombák százai. Kikerült az Iszlám Állam egyik titkos videója, amellyel a legújabb fegyvereik elkészítését tanítják meg harcosaiknak.

A videó nem egy szokásos propagandavideói, ahol jó minőségben, jól megrendezett módon adják közre terveiket és fenyegetik a világot, valamint harcosokat toboroznak. Ez egy tananyag, amelynek lényege nem a külsőségekben rejlik, hanem a tudásban. Ezt a tudást adják át a videóval elsősorban Szírián és Irakon kívül élő terroristáiknak. Szíriában könnyen képzik ki a terroristákat, hiszen nem kell titkolózni, ezek az anyagok viszont bárhova eljuttathatók titokban.

Éppen egy levegő-levegő rakétát alakítanak át, amivel bármikor megcélozhatnak egy utasszállítót. Fotó: YouTube - Sky News

Éppen egy levegő-levegő rakétát alakítanak át, amivel bármikor megcélozhatnak egy utasszállítót. Fotó: YouTube - Sky News

A videóban fegyverek elkészítésének részleteit mutatják be a terroristák, akik valószínűleg mérnökök. Egyfajta dzsihádista műszaki egyetem ez, ahol megtanulhatják az Iszlám Állam tagjai, hogy miből és hogyan kell gyilkos fegyvert készíteni. Mivel videóról van szó, az Iszlám Állam nincs más dolga, mint egyszerűen – akár emailben - elküldeni ezeket az oktatóanyagokat a világ bármely táján élő terroristáinak, és azok – a megfelelő eszközökkel – már készek is egy merényletre.

Belső használatra szánt anyagok ezek. Már csak abból is tudható ez, hogy a videóban magyarázó terroristák nem takargatják arcukat, nyíltan beszélnek a kamerába. A Sky News már többet is azonosított a videón szereplő terroristákból. Van köztük szíriai, tunéziai, egyiptomi, pakisztáni, szudáni és szomáliai is. Az egyik „oktató” például oroszul magyaráz a különböző bombákról.

A legijesztőbb fejlesztésA videóból kiderül, hogy a terroristák már tudnak olyan rakétát készíteni, amely 99%-os pontossággal képes szétlőni egy utasszállító repülőgépet. Korábban begyűjtött – vadászrepülőkön használt – levegő-levegő rakétát tudnak  átalakítani föld-levegő rakétává. Ez azt jelenti, hogy a szárazföldről indítják a rakétát légi célpontok, elsősorban repülőgépek ellen.

A terrorista csoportoknak mindig is voltak levegő-levegő rakétáik, de nem tudták használni őket. Az ilyen rakéták legtöbb alkatrésze több mint 20 év után is működőképes. Az egyetlen alkatrész, amely csak rövid ideig használható, éppen a rakéta lelke, egy hőakkumulátor. Ezek nélkül pedig teljesen használhatatlanok a levegő-levegő rakéták.

Úgy néz ki, a terroristák rájöttek, hogyan lehet házilag előállítani működőképes hőakkumulátort a rakétához. Eddig a nyugati szakértők úgy hitték, ez csak fejlett katonai és ipari körülmények között lehetséges. A videó a bizonyíték arra, hogy az Iszlám Állam mérnökei, terroristái már egy lakásban is tudnak ilyen akkumulátort eszkábálni. A levegő-levegő rakéták nagy része infravörös sugarakat követ, a rendszert célzórendszerüket hőkövetőnek is hívják. Amikor egy hatalmas utasszállító repülőgép a levegőben van, legtöbbször semmi más nincs a közelében, ami infravörös fényt bocsátana ki. Éppen ezért lehet szinte 100%-os pontosságú egy földről indított rakéta, amely hőkövető rendszerrel van ellátva, és egy közlekedő utasszállítóra lövik ki.

RobotautóEgy sofőr nélküli távirányítású autót is tesztelnek a videóban. Egy ilyen autót bárhova el tudnak juttatni úgy, hogy a közelben egy terrorista sincs. Még egy bábut is terveztek hozzá, amely úgy néz ki, mint egy ember, ráadásul még hőt is kibocsát. Ezzel a hőérzékelő kamerákat akarják kijátszani, amelyek esetleg le tudnák buktatni az ilyen, bombával felszerelt autókat.

A sofőr nélküli autóhoz fejlesztett bábu a hőkamerák ellen. Fotó: YouTube - Sky News

A sofőr nélküli autóhoz fejlesztett bábu a hőkamerák ellen. Fotó: YouTube - Sky News

Top 0