• Külföld
Faktor

CIA: Az Iszlám Állam amerikaiak ellen akarja bevetni vegyi fegyvereit

James Clapper, az amerikai hírszerzés igazgatója szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy kijelentse: az Iszlám Állam rendelkezik vegyi fegyverrel - főleg mustárgázzal -, és számos esetben be is vetette azt. Ez pedig jelentős fejlemény, mert az 1995-ben egy vallási szekta által Tokióban elkövetett merénylet óta nem fordult elő, hogy szélsőséges szervezet vegyi fegyver alkalmazásával próbálja meg érvényesíteni akaratát.

A nemzetközi terrorizmus történetének új fordulata egy aggasztó trend kibontakozásához vezethet, és gyökeres változást eredményezhet az Iszlám Állam felemelkedése révén kialakult konfliktusokban - tette hozzá az igazgató.

Mindez az Egyesült Államokat is fenyegeti, mert vannak arra utaló adatok, hogy a terrorszervezet szeretné használni vegyi fegyvereit ellenünk

- mondta James Clapper.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A CIA igazgatója, John Brennan szerint az Iszlám Állam képes klór- és mustárgáz előállítására és a mérges gázokat már több alkalommal be is vetette ellenségei ellen.

    Arra a kérdésre, hogy az Iszlám Állam képes-e Irakon és Szírián kívüli használatra exportálni a vegyi fegyvert, John Brennan azt válaszolta: lehetséges, hogy ez bekövetkezik.

    Top 16