• Külföld

Az Iszlám Állam állítja: lelőtték az orosz gépet

Az Iszlám Állam kiadott egy közleményt, amely szerint ők lőtték le az orosz utasszállító repülőgépet, amelyik az egyiptomi turistaparadicsomból, Sarm el-Sejkből vitt volna orosz turistákat Szentpétervárra.

A gép 23 perccel a felszállás után tűnt el a radarokról, egy hegyes-sziklás részre zuhant. A terrorszervezet nem részletezi, hogy hogyan lőtték le a gépet. A környéken a vállról indítható föld-levegő légvédelmi rakétákat használnak, de a BBC azt írja, hogy szakértők szerint ezzel nem tudták volna eltalálni a gépet, mert túl magasan, 9450 méteren repült. A pilóta a zuhanás előtt motorhibát jelentett és kényszerleszállásra készült. Ahogy már írtuk, mind a 224 ember meghalt a gépen, köztük 17 gyerek.

Rokonok a szentpétervári repülőtéren. Fotó: Europress / Olga Maltseva - AFP

Rokonok a szentpétervári repülőtéren. Fotó: Europress / Olga Maltseva - AFP

Az egyiptomi illetékesek abból indulnak ki a katasztrófa vizsgálata során, hogy műszaki probléma okozta a szerencsétlenséget. "Tragikus látvány. Sok holttest hever a földön, többen úgy haltak meg, hogy beszíjazva maradtak az ülésükben. A gép kettétört, egy kisebb részre hátul, és egy nagyobbra elöl, amely egy sziklának csapódott. Már elvittünk a helyszínről legalább száz holttestet, a többiek még a roncsok között vannak" - mondta egy meg nem nevezett tisztségviselő az MTI szerint.

A szentpétervári repülőtéren gyűltek össze az áldozatok rokonai, az ott készült drámai fotókat itt tudják megnézni. Vlagyimir Putyin orosz elnök közben utasítást adott egy mentőalakulat küldésére a Sínai-félszigetre, és nemzeti gyásznapot hirdetett vasárnapra.

Top 0