• Élet
Szász Tamás
Szász Tamás

Az Instagramon kutatták, hogyan isznak a fiatalok

Az Instagramon keresztül mérték fel amerikai kutatók a kamaszok alkoholfogyasztási szokásait. Még szlengszótárat is használtak a tudományos munkához.

A kamaszok ivási szokásait vizsgálni nem könnyű, mivel általában nem teljesen őszinték a felmérések során, ezért az amerikai Rochester Egyetem tudósai kitalálták, hogy a nagyon népszerűség képmegosztón, az Instagramon keresztül vizsgálják meg, hogy mikor, mennyit és mit isznak a fiatalok. Így ráadásul, a TechRadar beszámolója szerint olcsóbban és gyorsabban szerezhetnek annyi adatot, amely egy reprezentatív mintához elég, szemben a hagyományos módszerrel.

A kutatók szerint szívesen töltenek fel magukról olyan fotókat az Instagramra kamaszok, ahol éppen isznak. A kép illusztráció.

A kutatók szerint szívesen töltenek fel magukról olyan fotókat az Instagramra kamaszok, ahol éppen isznak. A kép illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az egyetem tudósai szerint a fiatalok szívesen megosztják az ivási szokásaikat a közösségi oldalakon, ahol így ők is zavartalanul kutathatják a témát. Még azt is, hogy milyen típusú és márkájú italokat szeretnek a különböző demográfiai csoportok.

    Bár nem lehet életkorra keresni az Instagramon, a kutatók egy számítógépes programmal kellően pontosan meg tudták határozni az életkort, a nemet és a rasszt is. Egy szlengszótárral és a különböző alkoholmárkák neveit összesítve gyűjtötték össze a felméréshez szükséges adatokat.

    A felmérésből kiderült többek között, hogy az alkoholizáló fiúk és a lányok hasonlóan szeretnek inni, főként a hétvégéken, a különböző iskolai szünetek alatt vagy a nap végén isznak alkoholt. Ezeknél talán fontosabb eredménye a kutatásnak az, hogy kiderítették, milyen márkákhoz ragaszkodnak különösen a fiatalok. Ez az információ pedig a szakértők szerint hasznos lehet azoknak, akik alkoholfogyasztó tinédzserekkel foglalkoznak. Ahogy, azt mondják, az újfajta módszer, az Instagramon keresztüli felmérés is egy új eszközt ad az iskolák és más közösségeknek, hogy hatékony megelőző és közbeavatkozó programokat hozzanak létre. A kutatócsapat munkáját egy e heti technológiai konferencián mutatják majd be.

    Top 16