• Külföld
Faktor

Kedves újítást vezetett be az Ikea: ez a tárgy nemcsak cuki, de segít is a hulladékprobléma megoldásában

Egy játékhajót alakítottak át.

A svéd bútorgyártó cég ezúttal egy jól ismert gyerekjátékot gondolt újra, amivel tehermentesíteni szeretné a környezetet - adta hírül a HVG.

Az elmúlt években több olyan döntést is hozott az Ikea, amellyel a cég ökológiai lábnyomát igyekeznek csökkenteni. Nemrég például bejelentették, hogy használt bútorokat is árulni fognak, de felhasználnák termékeikben a műanyag hulladékot, 2020-tól pedig nem árulnak több olyan műanyag dolgot, melyet egyszer lehet használni. És ez még csak néhány olyan lépés, amit az elmúlt években tett meg a svéd bútorgyártó cég, most pedig egy újabb projekttel rukkoltak elő: segítenének megtisztítani a folyók vizét.

A cég egy távirányítással működő hajót készített, amit pont úgy lehet irányítani, mint a drónokat. Egy ilyen eszközzel a kezelő akár 20 kiló szemetet is össze tud szedni, így egy flottával már jelentős mennyiségű szemetet lehetne kihalászni a folyóból.

Az eszköz nem véletlenül annyira ismerős, a cég ugyanis a Smakryp néven ismert, fürdőkádakba való gyerekjátékot „nagyította” fel. A Good Ship névre keresztelt eszközt kedden Londonban próbálják ki, vezetni pedig az érdeklődőknek is lehetőségük lesz. Miután végeztek, a hajókat a Hubbub nevű, a fenntarthatóságért küzdő jótékonysági szervezetnek adományozzák.

A svéd cégnek egyébként már van víztisztító projektje, a Temzéből évente közel 300 tonna hulladékot halásznak ki. Hogy kiterjesztik-e programjukat, és készül-e majd több a szemétszedő hajóból, arról egyelőre nem tudni.

Kommentek:

Top 0