• Élet
Faktor

Az évekig tartó hormonkezelés csökkenti a mellrák kockázatát

Egy új amerikai kutatás szerint a hormongyógyszerekkel 15 évig kezelt nőknél jelentősen csökkent a mellrák kiújulásának kockázata.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A kétezer beteg részvételével elvégzett kutatás eredményeit a világ legnagyobb rákkonferenciáján ismertették a Massachusettsi Általános Kórház kutatói.

A szakértők nagy horderejűnek nevezték a kutatást, amely nők millióinak kezelését változtathatja meg. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a hormonkezelésnek is vannak kockázatai, mint például a csontritkulás.

Világszerte évente 1,7 millió nőnél állapítanak meg mellrákot. A daganatok 80 százalékát a női nemi hormon, az ösztrogéntermelés váltja ki. Ezeknél az eseteknél alacsony a kockázata a rák kiújulásának, de évekig fennáll a lehetősége, ezért kapnak évekig a daganat eltávolítása után olyan gyógyszert - tamoxifent -, amely megakadályozza, hogy az ösztrogén eljusson a mell sejtjeihez. Aromatázgátlókkal is kezelik őket, amely megakadályozza a szervezet ösztrogéntermelését.

A kutatásban részt vevő, menopauzán átesett nőknél az aromatázgátlós kezelés idejét ötről tíz évre növelték, amivel a rák kiújulásának kockázata 34 százalékkal csökkent. A vizsgált nők többsége ugyanakkor az aromatázgátlós kezelés előtt már hormonkezelést is kapott, így akár 15 éves kezelésen is átestek - írja az MTI. A kutatás végére az extra kezelésben részesült nők 95 százalékának nem volt rákja, míg a többlet gyógyszerezés nélkülieknél 91 százalékos volt ez az arány.

A tanulmány a túlélési arányok javulását ugyan nem tudta kimutatni, mivel a pácienseket nem követték elég hosszú ideig, de a tudósok szerint az olyan nyilvánvaló, mint ahogy a nappal után éjszaka következik.

A kutatás megállapította, hogy a kezelésnek olyan mellékhatásai is jelentkeztek, mint a libidó csökkenése, hőhullámok és a hüvelyi szárazság. Nőtt a csontritkulás és a csonttörés kockázata is. A szakemberek úgy gondolják, az orvosnak és a páciensnek együtt kell eldöntenie, hogy folytatják-e a kezelést.

Nemrég arról is írtunk, hogy az idejében felfedezett prosztatarák gyógyítható. Részleteket itt olvashat.

Top 16