• Külföld

Az Európa-bajnokságon is támadtak volna a terroristák

Újabb részletek derültek ki az Iszlám Állam terroristáinak terveiből: a dzsihádisták a nyári, franciaországi Európa-bajnokságon is robbantani és gyilkolni szerettek volna. A terveket ugyanaz a sejt dolgozta ki, amely a párizsi és a brüsszeli merényletekért is felelt.

A tervek azután derültek ki, hogy pénteken elfogták a párizsi terrortámadások előkészítésében is részt vevő, majd a brüsszeli robbantásokkor a Zaventem reptéren is megjelenő dzsihádistát, Mohamed Abrinit. Abrini volt az a fehér kabátos férfi, aki végül nem robbantotta fel a csomagjaiban található bombát. Kihallgatásán elmondta, hogy a március 22-i támadások eredeti célpontja újból Franciaország lett volna, de végül Salah Abdeslam elfogása miatt helyben támadtak.

A nyomozók azt mondták, hogy a terrorista sejt eredetileg Franciaországban a nyári Európa-bajnokság alatt gyilkolt volna – írja a Guardian.

A futballtornának, ahová Magyarország is kijutott, tíz francia város ad otthont június 10. és július 10. között. Mind a nyitómeccset, mind a döntőt abban a párizsi Stade de France-ban játsszák, ahol november 13-án három terrorista is felrobbantotta magát, valamint az eredeti tervek szerint Abdeslam is itt lett volna öngyilkos merénylő.

Az EB-re vonatkozó merényletötlet nem lepte meg a francia rendőrséget.

Nem nagy szenzáció számunkra megtudni, hogy a terroristák abban reménykedtek, hogy támadhatnak az EB alatt. A biztonsági erők minden alkalommal átveszik a lehetséges támadási forgatókönyveket, hogy tudják, hogyan válaszoljanak rá

– mondta egy francia rendőr.

Az előzetes tudás azonban még nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy támadás elkerülhető: ez a párizsi, majd a brüsszeli merényleteknél is kiderült, hiszen a hatóságok minden esetben tudhattak volna az információk alapján a támadásokról.

Abrini azt mondta, azért is döntöttek a brüsszeli támadás mellett, mert attól féltek, hogy Abdeslam letartóztatása óta a belga rendőrség a nyomukban van. A terroristák végül két bombát robbantottak a Zaventem nemzetközi repülőtéren, a Maelbeek metróállomáson pedig egy dzsihádista lett öngyilkos – összesen 35 embert öltek meg. A nyomozók egyértelmű nyomait találták annak, hogy a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokat végrehajtó terroristák kapcsolatban álltak egymással. Mindkét akcióért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

Abrinit november óta kereste a rendőrség, miután egy francia benzinkút biztonsági kamerája két nappal a párizsi terrortámadás előtt Abdeslammal együtt rögzítette – azzal a Renault Clióval utaztak, amelyet november 13-án is használtak a terroristák. Abrini és Abdeslam gyerekkoruk óta ismerték egymást, mindketten Brüsszel Molenbeek negyedében nőttek fel, amely az európai terrorizmus egyik központjává vált.

Top 0