• Külföld
Faktor

Az etióp kormányfő az aszály miatt több élelmiszersegélyt kér

Több élelmiszersegélyt kért a nemzetközi közösséget csütörtökön Etiópia kormányfője. Az aszály miatt több millió ember éhezik a kelet-afrikai országban.

Etiópiát "nem szabad elhanyagolni a világ más térségeiben zajló válságok ellenére sem" - mondta Hajlemariam Deszalegn etióp miniszterelnök.

"Országom több támogatást érdemel, már csak azért is, mert nagyjából 750 ezer, a szomszédos államokból érkezett migránsnak nyújtunk menedéket" - mondta. Ha a helyzet rosszabbra fordul, azért a nemzetközi közösséget terheli majd a felelősség szerinte.

Éheznek a gyerekek.
Illusztráció: Europress- John MooreGetty Images.

Éheznek a gyerekek. Illusztráció: Europress- John MooreGetty Images.

EZT IS AJÁNLJUK:

    "Az eddig nekünk nyújtott támogatás nagyon kevés, s gyakran nagy késéssel érkezik. Felszólítom az olyan szervezeteket, mint az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), hogy lépjenek közbe, ha úgy látják, hogy a legrosszabb fenyeget" - figyelmeztetett a kormányfő.

    Segélyszervezetek és az addisz-abebai kormány szerint tízmilliónál is több etiópiainak van sürgős szüksége élelmiszersegélyre, s több mint 1,4 milliárd dollár (mintegy 386 milliárd forint) kellene a krízis megoldásához. Ennek az összegnek nagyjából a felét tudták eddig biztosítani.

    Az Egyesült Államok tették eddig a legtöbb felajánlást, 2014 októbere óta több mint 532 millió dollárnyi (mintegy 147 milliárd forint) humanitárius segélyt juttatva az Afrika szarván fekvő országnak. Az etióp kormány 380 millió dollárt (mintegy 105 milliárd forintot) költött erre a célra.

    Az idén különösen erős az el Nino időjárási jelenség, amely a Csendes-óceán középső részének felmelegedésével jár, s világszerte hatást gyakorol az időjárásra, Afrikában felborítva az esős évszakot, a termés és a haszonállatok tömeges pusztulását okozva. Etiópiában az 1980-as években is szárazság pusztított, s a természeti csapás következményeit tovább súlyosbította az országban dúló polgárháború, amely több százezer ember halálát okozta - írta az MTI.

    Top 16