• Sport

Az északír vereségtől a pótselejtezőig

Hatalmas csalódás volt az első meccsen az északírek elleni vereség Budapesten. Később öt veretlen meccs után Dárdai Pál nem maradhatott szövetségi kapitány. Egy hosszabbításban szerzett északír gól pedig szinte mindent tönkretett. Magyarország mégis ott lehet a 2016-os franciaországi Eb-n. Lássuk, hogyan jutottunk el a pótselejtezőig.

Ahhoz, hogy Magyarország 44 év után esélye legyen kijutni az Európa-bajnokságra, a játékosok teljesítménye  mellett az is kellett, hogy az UEFA úgy döntsön: 16 helyett 24 csapat vehet részt az EB-n. „Rengeteg indokkal magyarázható a létszámbővítés" - mondta még 2008-ban, a döntés után Michel Platini, az UEFA elnöke. „Biztos vagyok benne, hogy ezzel nem fog csökkenni a színvonal, a mostani 16 résztvevő mellett is tudtam volna mondani még nyolc olyat, amelyik hasonló játékerőt képvisel."

Pintér takarodj!A selejtezősorozatot a Groupama Arénában kezdte a magyar válogatott tavaly szeptember 7-én. Rögtön egy váratlan vereséggel. Az esélytelennek tartott Észak-Írország 2-1-re nyert Budapesten úgy, hogy a magyar válogatott a 81. percig vezetett. Vannak, akik szerint a játékosok és Pintér Attila szövetségi kapitány között akkor már nagyon rossz volt a viszony, az is lehet, hogy meg akarták buktatni. A meccs után, a stadionban a nézők a szövetségi kapitány leváltását követelték, zúgott a "Pintér takarodj!"

Tizenegy napot kellett várni Pintér Attila leváltására. Dárdai Pál, a Hertha BSC egyik ifjúsági csapatának edzője lett az utód. Egyelőre ideiglenesen, ahogy mondták, a téli szünetig, fizetés nélkül. Csányi Sándor MLSZ-elnök azt mondta akkor: „Dárdai karaktere, az a 17 év, amit Németországban töltött játékosként nagy nevű edzők irányítása alatt, az elfogadottsága, amelytől reméljük, hogy egységet kovácsol a válogatott tagjai között, bízunk benne, hogy ellensúlyozza a tapasztalatlanságot".

Sikerek DárdaivalOktóber 11-én jött a magyarok számára egyik legfontosabb meccs, a románok elleni. Dárdai megígérte, hogy a csapat küzdeni fog, lesz tartása. Igaza lett, Dzsudzsák Balázs 82. percben szerzett góljával a magyar válogatott egyenlített Bukarestben. A döntetlen nagy sikernek számított az északír meccs után, de annak tudatában is, hogy azelőtt 1972-ben lőtt utoljára gólt a magyar csapat Bukarestben. A gólszerző akkor Kocsis Lajos volt.

Sok idő nem maradt a pihenésre, de Dárdai válogatottja három nappal később már az első győzelemnek örülhetett. Magyarország idegenben győzte le a Feröer-szigeteket 1-0-ra. Gyötrelmes meccs volt, de Dárdai előre szólt, hogy ilyen lesz. Azt mondta, a három pont a fontos, a többi nem számít.„A minimálisan megfogalmazott célt, a négy pontot megszereztük, így halál nyugodtan készülhetünk a finnek elleni hazai meccsre” – ezt mondta az első két meccse után Dárdai. Ezután pedig arról beszélt, hogy garantálja a finnek elleni sikert, mert „ha a közönség és a csapat egymásra talál, nem tudom elképzelni, hogy ne nyerjen a nemzeti együttes a Groupama Arénában". Nyertek is, ha nem is könnyen, Gera Zoltán a 84. percben lőtte a győztes gólt.

Ezután jött a téli szünet és hosszas huzavona után sikerült megállapodni a Herthával, hogy Dárdai maradhat a válogatottnál. Ehhez képest némi csalódás volt, hogy a március végi budapesti meccsen 0-0-át játszott a válogatott a nyeretlen görögök ellen. Dárdai ezután arról beszélt, hogy a csapat jó  úton jár, de meg kell tanulni az ilyen mérkőzéseket eldönteni.

Ekkor már a selejtezők félidejénél jártunk, a magyar csapat 8 ponttal állt a harmadik helyen, 4 pontra az észak-írektől és 5 pontra a románoktól.

Esély a direkt továbbjutásraJúniusban jött a finnek elleni meccs, Helsinkiben. Itt is az utolsó percekben dőlt el minden, Stieber Zoltán 82. percben szerzett bombagóljával győzött a válogatott. Ekkor már kifejezetten jól játszott a csapat, ha nem is fölényesen, de magabiztosan győztek 1-0-ra. Románia  és Észak-Írország közben döntetlent játszott, így három ponton belülre került hozzájuk képest a magyar válogatott.

Egyre világosabbá vált, hogy a magyarok a harmadik helyet nagy eséllyel megtarthatják, de akár a második helyre is feljöhetnek. Eredményes volt tehát a csapat, csakhogy közben a szurkolókat Dárdai sorsa is foglalkoztatta, akit német csapata nem akart már elengedni a válogatotthoz. „Nehéz engem innen kiszakítani" - mondta a finn meccs után Dárdai.

Hatalmas elszalasztott esély BelfastbanSzeptemberben aztán mégsem Dárdaival futott neki a válogatott az utolsó meccseknek. A Hertha nem engedte el a klubtól Dárdait, aki egyébként veretlen maradt a csapattal. Helyére az új-zélandi U-20-as világbajnokságon a magyarokat irányító Bernd Storckot nevezték ki. Magyarország pedig viszonylag unalmas 0-0-át játszott Budapesten Romániával. A szurkolók persze elégedetlenek voltak, mert közben Észak-Írország nyert. Csakhogy a következő meccsen éppen Belfastban játszott a magyar válogatott és kis híján győzött is. Persze, megint az utolsó pillanatokban dőlt el minden. 1-0-ás vezetésnél, emberelőnyben voltak a magyarok, aztán 1 perccel a hosszabbítás vége előtt Kyle Lafferty gólja lerombolt mindent. Pedig a válogatott jól játszott, Storck is ezt mondta a meccs után, és azt is, hogy büszke a csapatára. Ekkor viszont már csak halvány esély maradt arra, hogy sikerül a csoport első két helyén végezni.

Az utolsó két csoportmeccsAz október eleji, Feröer-szigetek elleni meccsen már nem is volt elég a győzelem. Hiába nyert Böde két góljával Magyarország, Románia nem kapott ki, így tulajdonképpen már csak abban lehetett bízni, hogy az utolsó fordulóban Bödéék nyernek Görögországban, Románia pedig kikap a Feröer-szigeteken. Egyik sem így történt, maradt a remény, hogy nem lesz jobb csoportharmadik a magyaroknál a selejtezősorozatban. Végül lett. Így maradt a pótselejtező Norvégia ellen.

Platini elégedettMichel Platini még a selejtezők utolsó körének vége előtt egyébként azt mondta, hogy nagyon elégedett, mert szerinte siker, hogy a kisebb országok csapatai is versenyben vannak az Eb-indulásért. „Nagy küzdelem jellemzi a csoportokat, és hatalmas a lelkesedés olyan országokban, amelyeknek csapatai még sohasem vagy csak ritkán jutottak ki nagy tornára” – mondta az UEFA elnöke, aki viszont lehet, hogy már nem nézheti meg tervének megvalósulását: a FIFA korrupciós botránya őt is elsöpörheti.

Top 0