• Külföld
Maksa Mónika

Fizetnie kell a fukusimai erőmű üzemeltetőjének

A fukushimai atomerőművet üzemeltető Tepco cégnek kell megtérítenie a 2011-es katasztrófa miatt önként kitelepült emberek kárát. A kiotói kerületi bíróság csütörtökön állapította meg, hogy a cégnek fizetnie kell. A területről 2011-ben sokan elővigyázatosságból költöztek el.

A csütörtöki döntés arra is kötelezi a Tepcót, hogy 30 millió jen (azaz nagyjából 72 millió forint) kártérítést fizessen egy házaspárnak, akik a katasztrófa után önként költöztek Kiotóba.

Az összeg egy része a házaspár elmaradt jövedelmét, és a költözés költségeit kompenzálja, a fennmaradó rész pedig azt, hogy a pár számukra idegen területre kellett, hogy költözzön.

Az egyik sérült fukushimai reaktor a tragédia idején. Forrás: Wikipédia

Az egyik sérült fukushimai reaktor a tragédia idején. Forrás: Wikipédia

EZT IS AJÁNLJUK:

    Szakértők szerint ez az első ilyen jellegű bírósági döntés. Precedenst is teremthet azoknak az önként kitelepült fukusimai lakosoknak, aki elégedetlenek a kormány által felajánlott kárpótlással.

    Az MTI szerint a fukusimai katasztrófa után az atomerőmű 20 kilométeres körzetében, néhány helyen pedig még az azon túl élő embereket is kitelepítették. Sok ember azonban önként költözött el, elővigyázatosságból.

    2011. márciusában földrengés rázta meg a térséget, amelyet szökőár követett. A természeti katasztrófa miatt a Fukusima-1-es erőmű három blokkja is leolvadt. Az 1986-os csernobili katasztrófa óta ez volt a legsúlyosabb atomerőmű-baleset. Az erőmű környékén nagy területek váltak sugárszennyezett. Emiatt 160 ezer ember vesztette el otthonát. A katasztrófa után minden erőművet leállítottak Japánban, és csak nemrég indítottak újra két reaktort.

    Top 16