• Tudomány
Kummer Dóra

Az enyhe időjárás miatt nem alszanak téli álmot a medvék

Az észak-kelet spanyolországi Alt Pireneu Nemzeti Park dolgozói egy anyamedvét és három bocsát látták élelem után kutatni a hegyekben, 1800 méter magasan. Ez pedig azt jelzi, hogy az enyhe tél miatt nem vonultak vissza téli álmot aludni.

A dolgozók látták, ahogy a Caramellita nevű barna medve és kölykei egy sziklás hegyoldalon kapaszkodnak felfelé, majd a bokrokat elérve a földre hullott termést eszik. „Ez igazán különleges helyzet, amelyet még sosem tapasztaltunk a Pireneusokban” - nyilatkozta Santiago Palazón biológus, a katalán kormány állatvédelmi felelőse.

A szakember elmondta, hogy általában november végén a medvék barlangokba húzódnak, ahonnét április elejéig nem jönnek elő. Időnként előfordul, hogy a hímek közül néhányan hamarabb ébrednek a téli álomból, de a nőstényekre ez nem jellemző.

A kép illusztráció.

A kép illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A medvék nem a hideg, hanem az élelemhiány miatt alusszák át a telet. Most viszont a január közepén megszokott időnél 5-6 fokkal melegebb van, ahol pedig a medvecsaládot látták, csak foltokban van hó, míg máskor egy méter magas hóréteg fedi a sziklákat. Vagyis azért vannak ébren, mert könnyen találnak táplálékot - magyarázta a biológus, aki szerint ha havazni fog, akkor a barna medvék is elvonulnak téli álmot aludni.

    A spanyol-francia határon fekvő hegységben 40 medve él egy fajtamentő programnak köszönhetően. A Pireneusokba ugyanis Szlovéniából költöztették át medvéket, miután az őshonos állatok eltűntek a térségből.

    Top 16