• Külföld
Faktor

Az ENSZ-főtitkár felszólította Észak-Koreát, ne használjon ballisztikus rakétát

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította szerdán Észak-Koreát, hogy ne használjon "ballisztikus rakétatechnológiát", amelynek használatát tiltják az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai - közölte a főtitkár szóvivője.

Egy nappal korábban Észak-Korea közölte, hogy műholdat állítanak pályára február 8. és 25. között. Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea biztosak abban, hogy a tesztek valódi célja nem műholdak Föld körüli pályára állítása - ahogy az mondják -, hanem a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták kipróbálása.

A francia külügyminisztérium ezért arra kérte Észak-Koreát, hogy ne fokozza a térségbeli feszültségeket. A minisztérium szerint a rakétateszt az ország nemzetközi kötelezettségeinek megszegését jelentené. Oroszország szerint pedig a rakétaindítás "félreérthetetlen arculcsapás lenne mindazoknak, akik amellett érvelnek, hogy Észak-Korea kapcsán nincs szükség szankciókra, csupán türelemre és párbeszédre".

Legutóbb arról írtunk, hogy az amerikai hadsereg szerint Irán rakétákat lőtt ki amerikai és francia hadihajók közelében a Hormuzi-szorosban. Irán ezt tagadta.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16