• Külföld

Az embercsempészek új útvonalon juttatják a migránsokat Európába

Az embercsempészek új útvonalon vihetik a Görögországban rekedt, és a Törökországból induló migránsokat az Európai Unióba. Az új tengeri út Olaszországba vezet. Korábban is próbálkoztak már a migránsok Olaszország felől nyugatra jutni, de sokan szenvedtek hajótörést.

Az új útvonalra a balkáni folyosó lezárása miatt volt szükség. A migránsok mostantól Antalya városából, vagy a török-szír határnál fekvő Mersinból, vagy Athénból indulak majd.

Az embercsempészek az Olaszországba utazásért fejenként 3000-5000 eurót kérnek, és április elejétől kezdik az útvonalat használni.

A Híradó.hu a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungra hivatkozva írta, hogy

az embercsempészek telefonszámát Facebookon lehet megtalálni

és csak tárcsázni kell.

Görögországba tartó migránsokat menteken a tengeren. Forrás: Europress - AFP/Norman Wald/Germany Navy

Görögországba tartó migránsokat menteken a tengeren. Forrás: Europress - AFP/Norman Wald/Germany Navy

Albánia felé azért nem indulhatnak a migránsok, mert az út nehezen járható, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában pedig aknák is vannak.

Egy másik útvonal Bulgárián keresztül vezet Romániába vagy Szerbiába, de Romániában a Kárpátok jelent akadályt, Szerbiából pedig nem lehet továbbjutni az országok határain megszigorított ellenőrzés miatt.

Ha valakinek sikerül Romániába jutni, az Ukrajnán, majd Lengyelországon keresztül halad tovább. Törökországból is indulnak Romániába migránsok, ők a Fekete-tengeren jutnak oda és szintén Ukrajna felé mennek tovább. Ezt az útvonalat kevesen használják, mert a Fekete-tengeren nincs olyan embercsempész-hálózat, mint a Földközi-tengeren, ráadásul egy ideje a lengyel határt is jobban őrzik.

Oroszországon keresztül Finnországba jutni sem könnyű, hiszen a két ország a héten arról állapodott meg, hogy harmadik országból érkezőket nem engednek át közös határukon. A migránsok az Északi-sark felől sem léphetnek Európába.

A migránsok az olasz útvonalban sem bíznak, hiszen korábban már szerveztek arra utakat. Egy szír nő például nem akart felszállni a rozoga hajóra, az embercsempészek ezért fellökdösték rá. A hajó a tengeren elsüllyedt. A nő ugyan megmenekült, de lánya és rokonai meghaltak.

Top 0