• Tudomány
Maksa Mónika

Az előítéletek lassítják a reakcióidőt

Egy svájci kutatás szerint az előítéletek lelassítják az agy bizonyos folyamatait. A Berni Egyetem kutatói asszociációs tesztekkel mérték a résztvevők reakcióidejét és elemezték agyi tevékenységüket.

Daria Knock, a Berni Egyetem agykutatója kollégáival az előítélet agyi folyamatokra gyakorolt hatását vizsgálták. A kutatásból kiderült, hogy ha egy pozitív tulajdonságot kell kapcsolni valakihez, legyen az az ember számára akár vetélytárs, akár szimpatikus valaki, ugyanazok az agyi folyamatok zajlanak. A riválisok esetében azonban egyes folyamatok lelassulnak.

Illusztráció.

Illusztráció.

83 ember vett részt a kutatásban. Számítógépen kellett asszociációs tesztfeladatokat végezniük, miközben az agytevékenységüket elektroenkefalogram (EEG) segítségével rögzítették. Azt kérték tőlük, hogy egy billentyű lenyomásával társítsanak pozitív fogalmat egy focicsapathoz vagy egy párthoz, amely közel áll hozzájuk, valamint egy vetélytárshoz is.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A feladat alatt zajló minden agyi folyamatot térben és időben ábrázoló eredményeket speciális módszerrel értékelték. A szó megjelenésétől a billentyű lenyomásáig hét folyamat zajlott az agyban egy másodpercnél rövidebb idő alatt. A folyamatok száma és sorrendje változatlan volt, akár sportklubbal, politikai párttal vagy a vetélytárssal kellett egy pozitív fogalmat összekapcsolni.

    Amikor a pozitív tulajdonságot riválishoz kellett társítani, a hét folyamat némelyike több ideig tartott, az asszociációs teszt reakcióideje pedig hosszabb lett – írja az MTI.

    Top 16