• Külföld
Maksa Mónika

Az ellenzék is elfogadta a tűzszünetet

A Tárgyalási Főbizottság (HNC), amely a szíriai ellenzék egyik fő ereje, szerdán bejelentette, hogy két hétre elfogadja a február 27-én hatályba lépő fegyverszünetet. Az idő szerintük alkalmat ad arra, hogy megvizsgálják a kormány elkötelezettségének mértékét.

A HNC a két hét alatt a Bassár el-Aszad vezette damaszkuszi kormány elkötelezettségéről akar megbizonyosodni.

Oroszország és az Egyesült Államok hétfőn közös közleményben jelentette be a tűzszünetet. A február 27-étől érvényes fegyvernyugvás a terroristák elleni harcra nem vonatkozik.

Illusztráció. Forrás: Europress - AFP/Safin Hamed

Illusztráció. Forrás: Europress - AFP/Safin Hamed

EZT IS AJÁNLJUK:

    A szemben álló feleknek damaszkuszi idő szerint péntek délig kell a tűzszünet iránti elkötelezettségükről értesíteni az országokat.

    A Tárgyalási Főbizottság már hétfő este jelezte, hogy elfogadja a fegyvernyugvást. Ezt akkor még feltételekhez kötötte volna: ha a szíriai kormány véget vet tizennyolc, a felkelők kezén lévő térség ostromának, a légi és tüzérségi támadásoknak, valamint szabadon engedi a foglyokat.

    Kedden a SANA állami hírügynökség jelentette, hogy a szíriai kormány elfogadta az Egyesült Államok és Oroszország megállapodását a szíriai tűzszünetről. A szíriai külügyi tárca szerint a kormány általában véve leállítja fegyveres bevetéseit, azonban az Iszlám Állam és az al-Kaidához közel álló csoportok ellen továbbra harcol.

    A 2011 márciusa óta tartó háborúban legalább 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak hajléktalanná – írja az MTI.

    Top 16