• Külföld
Faktor

Az egyiptomi kormány elhallgathatja az igazságot Tutanhamon sírjáról

Tudósok szerint az egyiptomi kormány elhallgatja azokat az adatokat, amelyeket Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájának legfrissebb vizsgálatakor összegyűjtött. Azért titkolózhatnak, mert az információk valószínűleg cáfolják az elméletet, amely szerint titkos, eddig feltáratlan kamrák rejlenek a sírkamra falai mögött.

Nicholas Reeves brit régész tavaly nyáron állt nyilvánosság elé azzal, hogy Tutanhamon 1922-ben a Királyok völgyében felfedezett sírkamrájának falait megvizsgálva két befalazott átjárót talált, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség lehet, a másik mögött pedig szerinte Nofertiti sírja rejtőzhet. A felfedezés egyébként jól jött Egyiptomnak, mert fellendítette turisztikai iparát.

Fotó: Europress-Hannes Magerstaedt/Getty Images

Fotó: Europress-Hannes Magerstaedt/Getty Images

A National Geographical Society márciusban végzett újabb radarvizsgálatot a sírban, majd elküldte az eredményeket az egyiptomi műemlékvédelmi minisztériumnak, amely még mindig nem hozta nyilvánosságra a jelentést, írja az MTI. A tudósok ezért most azzal vádolják az egyiptomi kormányt, hogy szándékosan hallgatja el az eredményeket, mert azok cáfolják a rejtett kamrákkal kapcsolatos elméletet és politikai belharcokat eredményezhetnek.

Nofertitiről DNS-vizsgálatok alapján egyes tudósok azt feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Más elméletek szerint viszont mostohaanyja volt. Annyi biztos csak, hogy Nofertiti volt Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a főfelesége.

A Tutanhamon sírja mögötti kamrákról korábban itt, itt és itt is írtunk.

Top 0