• Külföld

Az egyik brüsszeli merénylőt saját kérésére Hollandiába toloncolták

A török hatóságok tavaly Hollandiába toloncolták a brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét. Ard Van de Steur holland igazságügyi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy Ibrahim el-Bakraoui akkor még nem szerepelt sem a holland, sem a nemzetközi körözési listákon.

A miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egyeztettek a belga, német és török hatóságokkal, de el-Bakraoui semelyik rendszerben nem volt regisztrálva. Törökország szerdán jelentette be, hogy Ibrahim el-Bakraouit kétszer is kiutasították már az országból.

Ard Van der Steur azt mondta, hogy a férfit csak egyszer, 2015. július 14-én toloncolták Hollandiába Törökországból.

Az el-Bakraoui fivérek.

Az el-Bakraoui fivérek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán azt mondta, hogy Törökország tavaly jelentést küldött az Iszlám Állam harcosának kitoloncolásáról a belga hatóságoknak. A csoporthoz fűződő kapcsolatát azonban nem tudták kimutatni, ezért figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést és szabadon engedték a férfit. Erdogan hozzátette, hogy a férfit saját kérésére Hollandiának adták ki, és a fogadó országot is tájékoztatták a terrorista kilétéről – írja az MTI.

Ibrahim el-Bakraoui volt a brüsszeli repülőtér elleni keddi robbantások egyik öngyilkos merénylője. Testvére, Khalid pedig a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát.

A brüsszeli terrortámadásokban legalább 31 ember halt meg és nagyjából 300-an megsebesültek, köztük két magyar is.

Top 0