• Külföld
Faktor

Az Egyesült Államokba viszik a kubai migránsokat

A főleg Dél-Amerikából, különféle útvonalakon érkezett kubaiak ezrei az Egyesült Államokba szeretnének eljutni, de a Havannával jó kapcsolatokat ápoló Nicaragua nem engedi őket áthaladni az országon, ezért november 15-e óta tömegszállásokon vártak Costa Ricában. Erre reagálva Costa Rica lezárta panamai határát a kubai bevándorlók előtt, így ott jelenleg mintegy kétezren vesztegelnek.

A Costa Rica-i külügyminisztérium december végén közölte, hogy a közép-amerikai hatóságok és Mexikó megállapodtak a kubai bevándorlók elszállításáról, és az első csoportot repülőgépen viszik az országból Salvadorba, ahonnan buszokon utazhatnak tovább az Egyesült Államok felé.

A Costa Rica-i bevándorlásügyi hatóságok becslései szerint 28 repülőjáratra lesz szükség a kubaiak elszállításához. A mexikói hatóságok húsz napra érvényes vízumot bocsátanak ki a számukra, hogy problémamentesen utazhassanak el a mexikói-amerikai határig. A feltorlódott kubai bevándorlók száma már eléri a 8 ezret. Ha az Egyesült Államokba jutnak, kedvezményes eljárással segítik elő a letelepedésüket. Ez viszont Kubának nem tetszik.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16