• Külföld
Faktor

Az Egyesült Államok katonai bázist hozott létre Irakban

Az amerikai hadsereg most először hozott létre Irakban olyan önálló katonai támaszpontot, amely nem iraki bázison rendezkedik be.

Steve Warren katonai szóvivő szerint az Egyesült Államok kisebb katonai támaszpontot hozott létre Észak-Irakban. Célja, hogy megvédje a közelben lévő iraki katonai támaszpontot, ahol amerikai tanácsadók segítik az iraki csapatokat és ahol felkészítik őket a moszuli gát esetleg szükségessé váló védelmére.

Ez az első ilyen jellegű támaszpont azóta, hogy 2014-ben (amikor az Iszlám Állam elfoglalta Moszult és környékét) az Egyesült Államok a terrorszervezet elleni küzdelem érdekében csapataival visszatért Irakba. Steve Warren azt mondta, nem harci egységek állomásoznak a bázison, a hely mintegy húsz kilométernyire esik a frontvonalaktól. Az elsődleges küldetés az amerikaiak védelme, azt azonban nem említette, hány tanácsadóról van szó. Az amerikai sajtó szerint száztagú katonai tanácsadó-csapat van a térségben - írja az MTI.

A szóvivő azt is bejelentette, hogy hétfőn az Iszlám Állam dzsihadistái megközelítették a támaszpontot. A támadásban amerikaiak nem haltak meg, az Iszlám Állam két fegyverese viszont igen.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16