• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Az egész világon nő a munkanélküliség

A fejlett ipari országok gazdaságának fellendülése nem tudta ellensúlyozni a feltörekvő térségek konjunktúrájának lassulását, ezért globális méretekben tavaly tovább nőtt a munkanélküliség - ez áll a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kedden közzétett jelentésében.

A szervezet adatai szerint 2015-ben világszerte 197,1 millió ember volt munka nélkül, 1 millióval több, mint az előző évben és 27 millióval több, mint a pénzügyi válság kitörése előtt, 2007-ben – írja az MTI.

A világgazdaság nyilvánvaló gyengeségei és a növekedés lelassulása szociális konfliktusokat is kiválthat – figyelmeztet az ILO a davosi világgazdasági fórum előestéjén közzétett jelentésében.

A munkanélküliség főként Latin-Amerikában és néhány ázsiai országban, így Kínában növekedett, de romlott a foglalkoztatási helyzet több arab olajexportáló országban is.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Tavaly 3,1 százalékkal bővült a világgazdaság, 0,1 százalékponttal alacsonyabb ütemben, mint azt egy éve előre jelezték. Félő, hogy újabb gazdaságpolitikai hatások nélkül tovább gyengül a konjunktúra, és az idén 3 százalékra lassul le a globális gazdaság növekedése – írja az ILO jelentése. 

    Top 16