• Tudomány
Maksa Mónika

Az egerek jelenthetik a megoldást a vérátömlesztésre

A Virginia Egyetem kutatói megoldhatják a vérátömlesztés problémáját. Influenzával fertőzött egereken figyelték meg, hogy elkezdtek hatalmas mennyiségű vörösvérsejt kezdett el bennük termelődni.

A felfedezés megoldhatja a vérhiányt. A Virginia Egyetem tudósai az influenzával fertőzött egerek testében egy antitestet vettek észre. Az antitest a testet arra készteti, hogy végtelen vért termeljen. Ez pedig megoldást jelenthet a vérátömlesztésre. – írja a telegraph.co.uk.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A kutatás eredményeivel a jövőben más betegségeket is gyógyíthatnak. A felfedezés segíthet a vérszegénységben, a cukorbetegségben, a veseelégtelenségben vagy a rákban szenvedőkön is. További fejlesztésekkel a tudósok képesek lehetnek arra, hogy az emberi testben szabályozzák a vörösvérsejt termelést. Az eljárással így azokat is gyógyítani lehetne, akik vallási okokból nem kaphatnak vért, mint például a Jehova Tanúi.

    A kutatás során váratlan mellékhatásokra lettek figyelmesek a tüdő dendritikus sejtjeinél. Ezek a sejtek hírvivőként működnek a test immunrendszerében. Az antitest blokkolta a dendritikus sejteket, emiatt a fertőzött egerek lépe nagymértékben megnövekedett. Egyelőre hasonló mellékhatásra lehet számítani az emberi test esetében is. A kutatás eredetileg a dendritikus sejtek szerepére irányult gyulladásokkor és fertőzésekkor. Csak véletlenül fedezték fel a vörösvérsejt termelést. Thomas J. Braciale a kutatócsoport vezetője azt mondta, hogy további vizsgálatokra van szükség.

    Top 16