• Külföld
Faktor

Áttörés a halálos kór elleni küzdelemben: minden eddiginél jobb oltóanyagot tesztelnek

A HIV-elleni oltóanyagot már majmokon és embereken is tesztelték.

Új, az eddigieknél hatékonyabb, HIV-vírus elleni oltóanyagot teszteltek sikerrel - írta a BBC hírportálja.

A vírus több törzse elleni védelem kialakítására fejlesztett szer 393 emberben sikerrel váltotta ki a védekező rendszer reakcióját - olvasható a Lancet orvosi hetilap aktuális számában közölt tanulmányban.

További tesztek szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, a szer megóvja-e az embereket a HIV-fertőzéstől.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Fotó: Wikipédia

  Fotó: Wikipédia

  A világon mintegy 37 millióan élnek HIV-fertőzéssel vagy AIDS-betegséggel, a becslések szerint 1,8 millió új esetet diagnosztizálnak évente.

  Se védőoltás, se gyógymód nincs a kór ellen, bár kezelésében nagy előrelépések történtek.

  A vakcina kifejlesztése hatalmas kihívásnak bizonyul, részben azért, mert a vírusnak nagyon sok különböző törzse van, részben azért, mert mutációk útján képes elkerülni az immunrendszer támadásait.

  Korábbi próbálkozások a HIV-vakcina kifejlesztésére egy-egy törzsre irányultak, amely a világ egy-egy régiójában található.

  Az új szert azonban "mozaikosra" tervezték különböző HIV-törzsek darabjaiból, és azt remélik, hatékonyabb védelmet fog nyújtani a vírus szinte korlátlan számú törzse ellen.

  A kutatók randomizált, kettős vak, placebo-kontrollcsoportos teszteket végeztek a mozaikvakcina különböző kombinációival. A tesztekben 18-50 éves emberek vettek részt, akik nem voltak HIV-fertőzöttek.

  Az amerikai, ruandai, ugandai, dél-afrikai és thaiföldi alanyok 48 hét alatt négy oltást kaptak. Minden kombináció HIV-ellenes immunreakciót váltott ki és mindegyik oltóanyagot biztonságosnak találták.

  Ezzel párhuzamosan rhesusmajmok is kaptak a vakcinából, hogy megóvja őket a HIV majommegfelelőjének számító vírustól.

  A mozaikvakcina embereknél legígéretesebbnek bizonyult kombinációja a 72 majom 67 százalékát megvédte a vírustól.

  A következő lépés az lesz, hogy 2600 olyan fekete-afrikai nő részvételével tesztelik az oltóanyagot, akiknél magas a megfertőződés kockázata - írja az MTI.

  Kommentek:

  Top 16