• Külföld

Maratont fut a világűrben

Egy maratoni, 42195 méteres táv teljesítése már önmagában is szép teljesítmény – mindezt az űrben lefutni azonban még nehezebb és még nagyobb elismerésre méltó feladat.

Fotó: Tim Peake - Facebook

Fotó: Tim Peake - Facebook

A brit Tim Peake szenvedélyes futó. Mindenképp részt szeretett volna venni a következő londoni maratonon, amelyet jövőre április 24-én rendeznek, de a munkája közbeszólt. Peake ugyanis asztronauta, és december 15-én indul hat hónapos küldetésére a Nemzetközi Űrállomásra. Ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy áprilisban lefussa a maratont – csak éppen az űrben fogja teljesíteni a hatalmas kitartás igénylő távot.

Az asztronauta ugyanakkor fogja lefutni a maratont, mikor a több ezer résztvevő Londonban: ehhez annyit tesz, hogy hozzászíjazza magát az űrállomás futópadjához. Peake futás közben egy alkalmazásnak köszönhetően azt fogja látni az iPad-jén, hogy London utcáin fut a többi versenyzővel együtt. A teljesítménnyel egyben egy olyan civil szervezetre is fel szeretné hívni a figyelmet, amely fiatal felnőttek álláskeresését segíti oktatással és tréninggel.

Peake nem először fog részt venni maratonon – 1999-ben a Földön, Londonban teljesítette a távot 3 óra 18 perces idővel. Az űrben azonban nehezebb lesz ezt az időt hoznia.

„Egy több részből álló hámot kell majd viselnem, amely egy hátizsákhoz hasonlít, található rajta egy derékszíj és több vállpánt is. Mindez azért kell, hogy leszorítson a futópadra, de ez a felszerelés körülbelül negyven perc után már nagyon kényelmetlen lesz. Nem hiszem, hogy beállíthatnék egy új személyes rekordot.” – idézte a Mashable az asztronautát.

A futópad az asztronauták életének szerves része: naponta két órát kell az űrállomáson gyakorolniuk rajta, hogy ellensúlyozzák ezzel a súlytalanság hatását.

A Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő asztronauták mindennapjairól itt írt bővebben a Faktor.

Top 0