• Élet
Faktor

Az anya túlsúlya veszélyezteti a babát

Nem szabad sokat hízni a terhességek között, mert a túlsúly veszélyezteti a baba életét. Ezt egy svéd kutatócsoport állapította meg. Még a kisebb súlyfelesleg is halva születést okozhat ,és ha ez nem történik meg, akkor is nagyobb az esély, hogy egy éven belül meghal a csecsemő.

A The Lancet brit orvosi lap friss számában megjelent tanulmány elkészítéséhez 40 ezer svéd nőt vizsgáltak, akik 1992 és 2012 között szülték első és második gyereküket.

A kutatók megmérték a két terhesség közötti súlygyarapodását az anyának és azt találták, hogy a 11 kilogrammnál többet hízó nőknél 55 százalékkal nagyobb lett az esélye, hogy a baba halva születik. Ugyanezeknél a kismamáknál 29 százalékkal nőtt annak a kockázata, hogy a baba egyéves kora előtt meghal - írta az MTI. 

"Az amerikai nők több mint a fele és minden harmadik svéd nő túlsúlyos vagy elhízott a terhesség kezdetén" - írta Eduard Villamor amerikai járványügyi szakértő, a tanulmány társszerzője. Szerinte tájékoztatni kell a nőket arról, hogy nagyon fontos a várandósság alatt megőrizni az egészséges testsúlyukat, valamint arról is, hogy a túlsúlyosoknak a terhesség előtt fogyniuk kell.

Top 0