• Külföld
Kummer Dóra

Az amerikai elnökök gyakran sírnak

Legutóbb Barack Obama sírta el magát, amikor a fegyverviselés szigorítását bejelentve felidézte a Sandy Hook-i általános iskolában történt lövöldözés gyerekáldozatait.

Az elnök érzelmessége még politikai ellenfeleit, köztük Donald Trumpot is meghatotta. De nem Obama az egyetlen amerikai elnök, aki elsírta magát. Gerald Ford 2000-ben törölgette könnyeit a republikánusok országos konvencióján, amikor a mellette ülő feleségét, Betty Fordot dicsérte az egyik politikus. Betty Ford korábban egyébként alkoholista volt, ezért egy rehabilitációs klinikát is alapított. 

Fotó: Europress-Jim Watson/AFP

Fotó: Europress-Jim Watson/AFP

EZT IS AJÁNLJUK:

    Richard Nixon 1952-ben, szenátorként fakadt sírva, amikor találkozott Dwight Eisenhower elnökjelölt-aspiránssal, aki segített neki egy választási kampánypénz körüli nehézséget megoldani - írja az MTI. George Herbert Bush volt elnök 1999-ben, a déli baptisták országos konvencióján tartott beszéde közben emlékezett vissza könnyes szemmel az Öböl-háborúban az Irak elleni légitámadásokat megelőző napokra, majd 2009-ben sírva mesélte el, hogy öt elnök is felhívta a feleségét telefonon, amikor megtudták, hogy szívműtétje volt.         

    Bill Clinton 1994 augusztusában hatódott meg, amikor az egészségügyi reform tervezetének támogatóit fogadta. A támogatók egyike, John Cox akkor arról beszélt neki, hogy a felesége egy héttel korábban halt meg gyomorrákban. Az asszony ugyanis nem tudott időben orvoshoz menni, mert új munkahelyén a férje nem kapott betegbiztosítást. Halálos ágyán Janette Cox megígértette a férfival, hogy tovább küzd majd a megfizethető, mindenki számára elérhető betegbiztosításért. George W. Bush pedig 2001-ben sírta el magát, amikor a Fehér Házban kitüntetést adott át Jason Dunham tengerészgyalogosnak.

    Top 16