• Külföld
Faktor

Kibékült az Egyesült Államok és Kanada

A kanadai kormányfő és az amerikai elnök megállapodtak a két ország közötti - elsősorban a kereskedelmi - kapcsolatok további erősítéséről. Barack Obama és Pierre Trudeau úgy tűnik, rendezte a két ország kapcsolatát, mely az utóbbi években nem volt jó.

A két szomszédos ország hagyományosan szoros kapcsolatokat ápol egymással, de az előző kanadai miniszterelnök, Stephen Harper hivatali idejében romlott a viszony egy olajvezeték körüli vita miatt.

Fotó:Europress- Nicholas Kamm/AFP

Fotó:Europress- Nicholas Kamm/AFP

A jelenlegi kanadai miniszterelnök, a tavaly megválasztott Justin Trudeau édesapja, Pierre Trudeau korábbi kormányfő - aki 1968-1979, illetve 1980-1984 között volt hivatalban - gyakori vendég volt az amerikai fővárosban. Fiának mostani vizitjét az amerikai sajtóban különleges várakozás előzte meg, többek között azért, mert a két politikus köztudomásúan a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés híve és szószólója, és az elemzők környezetvédelmi megállapodásokra is számítottak.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A Fehér Házban, helyi idő szerint csütörtök délelőtt tartott megbeszélések után Obama és Trudeau közös sajtótájékoztatóján a két ország kapcsolatainak további elmélyítéséről, a kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről beszélt, s arról, hogy további beruházásokról születtek elvi megállapodások. Obama "igazán figyelemre méltónak" minősítette az Egyesült Államok Kanadához fűződő baráti viszonyát.

  Trudeau arról beszélt, hogy mindkettejük szerint "tiszta fejlődésre" van szükség, mindketten alternatív energiaforrásokkal fedezett gazdasági fejlődést szorgalmaznak.

  A két politikus bejelentette, hogy közös erőfeszítéseket tesznek az olaj- és gázkitermeléskor keletkező metángáz kibocsátásának megfékezése érdekében is.

  Obama és Trudeau megkülönböztetett udvariassággal beszélt egymásról. Trudeau azt mondta, hogy Obamának "fantasztikusan nagy szíve és fantasztikusan nagy intellektusa van", az amerikai elnök pedig arról beszélt, hogy kettejüket azonos értékrend köti össze. "Az egész világon nincs még egy olyan jó viszonyrendszer, mint a kanadai-amerikai" - tette hozzá a kanadai kormányfő.

  A megbeszélést követően Obama állami vacsorán fogadja Trudeau-t. Kanadai kormányfő 1997 óta először vesz részt ilyen eseményen a washingtoni Fehér Házban.

  Top 16