• Tudomány

Az állatok megvédenek az asztmától

Ha a kisgyerekek gyakran találkoznak kutyákkal vagy haszonállatokkal, akkor csökken annak az esélye, hogy hatéves korukig asztmájuk alakulna ki – állapította meg egy svéd tanulmány.

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

Fotó: Europress / Carl Court - Getty Images

A kutya társaságában töltött gyerekkor 13%-kal csökkenti az asztmás megbetegedések számát, míg a tipikusan farmon tartott állatok közelsége 52%-kal csökkenti ezt az esélyt.

Míg azok a bizonyítékok nem lesznek teljes erejűek, miszerint a kutyáknak ilyen fontos szerepük van az asztma megelőzésében is, a kutatók addig is azt javasolják a szülőknek: ne váljanak meg a házi kedvenctől amiatt a félelem miatt, hogy a kutya növeli az asztma kialakulásának veszélyét.

„Ha hagyják, hogy a kisgyerekük egy kutya társaságában nevelkedjen, azzal gazdagítják a családi életüket, és talán a gyerekük immunrendszerét is erősítik” – mondta az NBC Newsnak Tove Fall, a kutatás vezetője.

Az Uppsalai Egyetem tanulmánya a legfrissebb bizonyíték arra, hogy a gyerekek életébe kell egy kis kosz, mert ez képes megerősíteni a szervezetük ellenálló képességét. A kutatók több mint egymillió olyan svéd kisgyerekről gyűjtöttek adatokat, akik 2001 és 2010 között születtek.

A vizsgálaton 276 000 iskolás korú gyerek is részt vett – köztük közel 22000 nőtt fel olyan háztartásban, ahol legalább az első éve alatt kutyát is tartottak, 950-nek pedig a szülei farmon dolgoztak. Közülük csak 11600 gyereknél jelentkeztek asztmás tünetek az első hét évük alatt.

Azoknál a gyerekeknél, akik már életük első évében is rendszeres kapcsolatba kerültek az állatokkal, még alacsonyabb volt a betegség kialakulásának veszélye. Az óvódás gyerekek esetében ez az arány 10%-kal volt alacsonyabb, ha kutyás családban nőttek fel, a farmon élő állatokhoz köthető gyerekek esetében pedig 21%-kal. A kísérlet tehát a hatévesnél fiatalabb gyerekek esetében is hasonló eredményeket hozott.

Azt viszont a tanulmány elkészítésében részt vevő kutatók is elismerik, hogy pár fontos faktort nem vizsgáltak, így még nem lehet teljes értékű, általános következtetéseket levonni: nem vették például figyelembe a családban tapasztalható allergiafajtákat, és nem számolták, hogy egy háztartásban hány kutyát tartanak.

„Lehet, hogy ezeknek a különböző faktoroknak az együttese, mint például a kutyatulajdonos életvitele vagy viselkedése, szintén hathat a gyerekekre. Hiszen ebből következtethetjük ki azt, hogy mennyi por van a házban, mennyit koszolnak az állatok, milyen házon kívüli tevékenységeket végez a család vagy hogy fizikailag mennyire aktívak” – mondta Fall.

„Egy olyan házban, ahol kisgyerek és kutya is él, képtelenség teljes tisztaságot tartani. Talán ez a koszmennyiség jó hatással van a gyerek későbbi egészségi állapotára.” Így a gyerekek több baktériumnak (köztük asztmához köthetőeknek is) vannak kitéve.

Szintén csökkentheti ebben az esetben az asztma kialakulásának esélyeit, hogy valószínűleg az állatot tartó családok többet vannak a szabad levegőn – így a gyerekek is kevesebbszer vannak kitéve a belső allergéneknek. Az állattartás pedig akkor is segíthet, ha a szülők allergiásak.

Top 0