• Kultúra
Faktor

Az államnak akarják eladni az örökösök a Bruegel-festményt

Az örökösök a Szépművészeti Múzeumban hagynák és eladnák az államnak idősebb Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című festményét.

A Népszabadság szerint Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter döntött arról, hogy az állam kiadhatja a németalföldi festő Szépművészeti Múzeumban őrzött alkotását, ha az igénylők az örökösi minőségüket igazolják.

A festmény eredetileg Batthyány-Strattmann László tulajdonaként került a gyűjteménybe, a műre örökösei, Veronika Batthyány-Strattmann és Batthyány Ádám nyújtották be igényüket tavaly nyáron. Az örökösök ügyvédje, Patay Géza szerint két jogászprofesszor szakvéleménye igazolja a Batthyány család tulajdonjogát. A visszaadáshoz szükséges iratok összeállítása folyamatban van. Az örökösök nem akarják elvinni a festményt, hanem a múzeumban hagynák és felajánlanák az államnak megvételre - írja az MTI.

A Miniszterelnökség szerint eddig öt műtárgy visszaadásáról érkezett kérelem hozzájuk 8869 leltári tételre vonatkozóan. A Batthyány-család mellett kérelmet adott be a Nádasdy-család (oklevelekre, okiratokra, bútorra, festményekre), a Garzuly-család (festményre) és a Zsolnay-család (porcelántárgyakra). A lap szerint a Schiffer család is kérelmet nyújt be az egykori villájukból származó három pannó ügyében, melyek ma a Nemzeti Galériában láthatók. Három ügyben született már döntés a kiadhatóságról, két esetben támogatták, egy esetben elutasították, de azt nem tudni, mely családoknál.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16