• Külföld
Faktor

"Az abortusz nemzeti öngyilkosság" - tüntettek a terhességmegszakítás ellen

Mintegy 4-5 ezer ember tüntetett a terhességmegszakítás ellen szombaton Prágában.

Csehországban nagyon liberális a terhesség mesterséges megszakításának törvényes szabályozása, minek következtében egyre nő a hazai és a külföldi páciensek száma. A hivatalos kimutatások szerint a cseh nők tavaly mintegy 21 ezer esetben éltek a terhességmegszakítás lehetőségével. A külföldi páciensekről a magánklinikák nem közölnek adatokat.

A Nemzeti menet az életért elnevezésű akciót 16-odszor rendezték meg a cseh fővárosban a civil szervezetek. „A menet célja évek óta változatlan: Csehországban számos olyan nő van, aki ha teherbe esik, nem lát más kiutat, mint a mesterséges terhességmegszakítást, mert családja és partnere segítségére nem számíthat. Ezen szeretnénk változtatni” - nyilatkozott újságíróknak Zdenka Rybová, a Mozgalom az életért civil szervezet egyik vezetője.

A tüntetésen több katolikus püspök, számos pap és apáca is részt vett. A menetelők cseh nemzeti zászlókat, különféle transzparenseket és több tucatnyi fehér keresztet vittek. A vezető politikusok közül egyedül Pavel Belobrádek kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes menetelt a tömegben - írta az MTI.

A belvároson végighaladó menetet több helyen ellentüntetők várták olyan jelszavakkal, mint „Az én testem, az én választásom” vagy „Nem bűn a biztonságos szex”. Rendzavarásra nem került sor.

A Vencel téri cseh Nemzeti Múzeum történelmi épülete előtt álló Szent Vencel lovas szobornál Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje, valamint Frantisek Radkovsky pilseni megyés püspök szólt az összegyűltekhez. Mindketten élesen bírálták a terhességmegszakításokat, és köszönetet mondtak azoknak, akik vállalják a gyermekek felnevelését.

Nemzetünk és Európa is lassan kihal, helyünket más nemzetek foglalhatják el. Nem túlzás azt mondani, hogy a terhességmegszakításokkal nemzeti öngyilkosságot követünk el” - jelentette ki Frantisek Radkovsky püspök.

Top 0