• Autó
Autószektor

Autotechnika-Autodiga és Automotive Hungary kiállítás 2017 Budapest 2. rész

Több autóipari beszállítói standot lehetett látni a kiállításon, mint az előző évben. Ezek közül veszünk sorra néhány érdekesebbet.

Villanymotoros szervokormányok

A kiállításon több vállalat mutatta be a legújabb szervokormány fejlesztéseit. Mielőtt rátérnénk a villanymotoros szervokormányok előnyeinek és működésének bemutatására, fontossága miatt egy kis összefoglalót adunk az ehhez vezető útról is.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

EZT IS AJÁNLJUK:

  A gépkocsivezető kormánykerék elfordításával arányos első kerék elkormányzást végez, és ezzel irányítja a gépkocsit. A kormányberendezés áttétele akkora kell legyen, hogy a vezető ereje elegendő legyen a működtetéshez, ugyanakkor a szükséges elfordítás és annak gyorsasága feleljen meg az ember teljesítőképességének.

  A Hidraulikus szervokormányok (HPS = Hidraulic Power Steering)

  A kormánykeréken kifejtett nyomatékkal arányosan, a hidraulikus egység növeli a kormányzott kerekeket elfordító erőt. Eleinte a haszonjárműveknél alkalmazták, de hamarosan a személygépkocsikba is hidraulikus szervokormányokat szereltek. Az energia ellátást a szervo szivattyú biztosítja, amelyet a belsőégésű motor hajt ékszíj áttétellel. A hidraulikus szervokormány alkalmazásával hatékonyan növekedett a vezetési komfort. A VW 1994 óta sebességfüggő működésű servotronic változatot szerel be, melyet a többi autógyár is hamarosan alkalmazni kezdett. A szervokormány a gépkocsi menetidejének csupán kb.15%-ában aktív, de ennek ellenére a hidraulikus szervokormány folyamatos energia ellátást igényel a hidraulika folyadék cirkulációjához. Ez alól csak az újabb fejlesztésű elektromechanikus szervokormányok (EPS) jelentenek kivételt.

  Elektrohidraulikus szervokormány

  Angol rövidítése EPHS az elnevezése pedig Electrically Powered Hydraulic Steering. A kilencvenes évek végétől szerelik be a különböző gépkocsikba. Kezdetben kisebb városi autókban jelent meg, később aztán a nagyobb teljesítményű villanymotorral hajtott szivattyúk kifejlesztése után a felsőbb osztályban is alkalmazták. A hagyományos hidraulikus szervokormányok átlagosan 1 kW teljesítményt vesznek fel, mert a szivattyút akkor is hajtani kell, amikor nincs rásegítés. Ugyanakkor csupán 10 W teljesítményt adnak le a fogaslécen.

  Elektromechanikus szervokormány (EPS) Electic Power Steering

  Ez a három betűs rövidítés olvasható a műszerfalon elhelyezett ellenőrzőlámpáján is.

  Az első beépítés a Fiat Puntoba 1999 –ben volt.  Mivel a kormányzás az egyik fontos biztonságtechnikai eleme a gépkocsinak, az ISO26262 számú működésbiztonsági előírás vonatkozik az elektromechanikus szervokormányra. Az elektronika és az érzékelők tápfeszültsége 12 V. Hibrid és villany autóknál a rásegítő villanymotor a nagyfeszültségű hálózatról (48 V, 300 V, vagy 500 V) működik. Így kisebb és könnyebb lehet a villanymotor.

  A szervokormány elektronikus működtetéshez felhasznált alapadatok:

  • a kormánykeréken kifejtett kézi nyomaték
  • a kormánykerék szögelfordítása
  • a gépkocsi sebessége.  

  A gépkocsi típustól és a menetciklustól függően 0,4 – 0,8 l/100 km a tüzelőanyag megtakarítás érhető el az elektromechanikus szervokormánnyal. A gyártás kezdetétől az első évben több mint 20 millió darab készült. Így kiszámítható, hogy évente 1,9 millió tonna széndioxiddal kevesebb jutott a környezetbe, ami az elektromechanikus szervokormánynak köszönhető. Nem volt elegendő a gyártó kapacitás ahhoz, hogy az autógyárak rendeléseit az első évben kielégítsék.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Az EPS elektronika kivitelei

  Az olcsóbb városi kisautóknál:

  Egyszerűbb, kedvező áron gyártható, de továbbfejleszthető elektronika került beépítésre.

  Prémium kategória autóiba:

  Moduláris architektúra, sokoldalú működési lehetőségek, egymással kompatibilis modulok alkalmazása volt a jellemző. Opcionális lehetőségek, tovább bővíthető szoftver. Sokféle megrendelői igény és komfort elvárások kielégítése jellemezte ezt a változatot.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  A valósidejű ellenőrzés miatt jelentős kommunikációs kapacitással látják el az elektromechanikus szervokormányokat. Azért alkalmazzák egyre szélesebb körűen, mert CO2 emisszió és a tüzelőanyag fogyasztás jelentősen csökkenthető.  További előnye, hogy egyszerűbb a beszerelése, és lehetővé teszi a parkolási asszisztens megvalósítását.

  Több változatnál a rásegítést adó villanymotornál elektronikus kommutációt alkalmaznak, melyet a forgórész szöghelyzet érzékelő vezérel. Működés közben a fogaslécnél nagy erő szükséges, ami nagy áramfelvétellel (120 A) jár. Az alkalmazott nagy frekvencia és a motor közeli elektronika elhelyezés szigorú követelményeket támaszt az elektromágneses összeférhetőség (plausibilitás) vonatkozásában. A villanymotor tekercselésének rövidzárlattal szemben védettnek kell lennie.

  Nem széria villanymotort alkalmaznak, hanem a célnak megfelelően fejlesztik ki. A vezérlő elektronikával közös egységet alkot a villanymotor. Általában állandó mágneses szinkron motorokat alkalmaznak. A 12 V-os hálózat korlátozza az elérhető teljesítményt. A hálózat rövid időre max. 80 A-el terhelhető. Ez 1 kW teljesítménynek felel meg. A belsőégésű motortól függetlenül működhet, tehát hibrid és villanyautókban is alkalmazható.

  Forrás: Autószektor

  Forrás: Autószektor

  Az elektronika részei

  • Mikroprocesszoros vezérlés, mely védett a téves működésekkel szemben és ellenőrzi a teljes rendszer működését.
  • Interface beépítése az érzékelők és az elektronika között.
  • A teljesítmény végfokozat vezérli a villanymotort.

  A kommunikáció a részegységek között soros adatbuszon keresztül történik.

  A  nyomatékérzékelő a szervokormány legfontosabb egysége. 

  • Nagy pontossággal kell működnie.
  • Folyamatosan az öndiagnosztika felügyelete alatt áll.
  • Az elektronikának fel kell ismernie az esetleg bekövetkező hibát.
   • A hiba nem okozhatja a kormányzás megszűnését.
   • A torziós tengely merevsége általában 2,5 Nm/rad, mely alapján meghatározható a kormánykeréken kifejtett nyomaték.
  • Érintésmentes érzékelőt alkalmaznak.
  • Általában két komplementer jelet ad a biztonság miatt.

  Ez ad lehetőséget a folyamatos elfogadhatósági (plausibilitás) vizsgálatra. Ezen kívül a jelből a szöghelyzet értéke is meghatározható.

  A különböző kategóriájú gépkocsik más konstrukciójú szervokormányt igényelnek.

  Kompakt osztály: Kicsi a tengelyterhelés, ezért mérsékelt a rásegítő erő igény.  A kormányoszlopra építhető az elektromechanikus szervokormány (érzékelők, villanymotor, csigahajtás, elektronika). 

  Közép osztály: Nagyobb tengelyterhelés, a fogaslécen nagyobb erők ébrednek. A szervo hatás a fogasléchez kapcsolódó fogaskeréken érvényesül. A mechanikus rész is nagyobb szilárdságú kell legyen.  

  Felső osztály: Nagyobb a gépkocsi tömege és a tengelyterhelés is. Nagyobb a gépkocsi sebessége, és nagyobb rásegítő erő szükséges. A villanymotor jó hatásfokú golyósoros csavarhajtáson keresztül közvetlenül a fogaslécen fejti ki a rásegítő erőt. 

  Az elektromechanikus szervokormányok fontosabb elvárásai

  • Kicsi legyen a szükséges kormányzási nyomaték parkoláskor.
  • Egyenletes rásegítő nyomaték felépülés zavaró rásegítés kimaradás nélkül.
  • Határozott egyenes meneti helyzet.
  • Jó visszacsatolás az útról.
  • Gyors rásegítési reakció.
  • Minimális energiafelhasználás.

  Ezek közül ellentétes elvárások a határozott egyenes meneti helyzet és a kis elkormányzási nyomaték parkoláskor. Ez úgy oldható fel, ha a rásegítést sebességfüggővé teszik, ami a hidraulikus szervokormányoknál jelentősen növeli a költségeket. Az elektromechanikus szervokormányok általában tizenötszörösére növelik a kézi erőt. Az EPS az elektrohidraulikus szervokormányhoz viszonyítva 0,4 l/100 km hajtóanyag megtakarítást tesz lehetővé.

  Az elektromechanikus szervokormány együttműködik a gépkocsi ESP rendszerével és a fék rendszerével. A vezető a kormánykerékkel csak kanyarodási igényt állít be. Ha a bal és a jobb kerekek között eltérő a tapadási tényező fékezés közben, a gépkocsi félrehúz, ezt felismeri az ESP rendszer és utasítást ad az automatikus kormánykorrekcióra. Nem válik szükségessé a fékező nyomás csökkentés, mint a hagyományos ESP rendszernél. Ez egyébként a kisebb tapadási tényezőjű oldalon válik szükségessé, ami növeli a fékutat. A gépkocsi elektronikus rendszeri integrációjának egyre nagyobb a jelentősége. A kormányzási nyomaték és az elkormányzási szög egy bizonyos mértékig egymástól függetlenül is befolyásolható.

  Az aktív biztonság növelésének lehetőségei az EPS rendszerrel

  • Veszélyes menethelyzetben, amit az ESP rendszer ismer fel, a vezető figyelmeztethető pl. kormánykerékbe szerelt vibrátor működtetésével.
  • Asszisztens rendszerek alkalmazása. Például intelligens stabilizáció oldalszélben az ESP rendszer segítségével. A hagyományos kormányműnél nincs adatátviteli kapcsolat az ESP és a szervokormány között.
  • Vezetési hibák korrigálása például: sávtartás, szomszédos sávok figyelése előzéskor.

  Az elektromechanikus szervokormány előnyei

  • egyszerűbb a beszerelése, mert nem szükséges szervo-szivattyú és csövek.
  • lehetővé teszi a parkolási asszisztens megvalósítását.
  • az energia megtakarítás jó lehetőségét kínálja,
  • nagyobb biztonságot és komfortot képvisel,
  • jól együttműködik a különböző asszisztens rendszerekkel, mint például (Parklenkassistent, Lane Departure Warning).

  Az elektromechanikus szervokormányok csoportosítása

  • EPS c – column                    a villanymotor és az elektronika a kormányoszlopon
  • EPS p – pinion                      villanymotor a kis fogaskeréknél (pinion)
  • EPS dp – dual pinion            két kis fogaskerekes változat.
  • EPS apa – axis paralell         fogasléccel párhuzamos villanymotor

  A kiállításról szóló további cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára

  Kommentek:

  Top 16