• Autó
Autószektor

Automechanika Frankfurtban 25. alkalommal

Szeptember 11. és 15. között 25. alkalommal rendezik meg a világ legnagyobb Automechanika kiállítást. A felszerelések, alkatrészek, tartozékok, irányítás és szolgáltatások vezető nemzetközi szakvására jubileumhoz érkezett. A vásár minden eddiginél is nagyobb lesz, és számos újdonsággal bővül - jelentette be Bécsben tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján Olaf Musshof, az Automechanika Frankfurt igazgatója.

Elöljáróban elmondta, a Messe Frankfurt 2017-ben 134 szakvásárt és kiállítást rendezett a világban, ezeken 95 ezer kiállító és 4,3 millió látogató vett részt. Világszerte harminc leányvállalattal rendelkeznek, s ötven céggel működnek együtt. Árbevételük tavaly elérte a 661 millió eurót.

A legutóbbi, 2016-ban rendezett Automechanikán 4843 kiállító vett részt 76 országból, a látogatók száma pedig 133 ezer volt, 170 országból érkeztek a látogatók a német nagyvárosba. A látogatók magasan képzettek, 45 százalékuk ügyvezető, igazgatósági tag vagy vezető beosztásban dolgozó – mondta el Olaf Musshof. A látogatók döntő része a kereskedelemből és a szervizekből érkezett, 11 százalékuk pedig az iparban dolgozik.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Ami pedig az idei jubileumi kiállítást jellemzi: a jól bevált kínálat, mint például a továbbképzési lehetőségek és kapcsolatépítő rendezvények mellett számos más kiemelkedő fénypontnak örvendhetnek a látogatók. A szakvásár rendezője például a frankfurti Automechanika 25 éves jubileuma alkalmából egy külön kiadványban enged bepillantást a szakvásár történetébe: létrejöttétől kezdve az első Németországon kívüli Automechanikán át a vezető világmárka kialakulásáig.

  Először mutatkoznak be Frankfurtban olyan témák, mint a veterán autók és a veterán kor küszöbén állók kiszolgálása, valamint az Essenből ismert REIFEN vezető abroncs-szakvásár is, amely 2018-ban ünnepli első, a frankfurti Automechnikával párhuzamos bemutatkozását. Mindkét új vásári téma a vadonatúj, még épülő, de a szakvásárra használatba vett 12-es vásárcsarnokban kap helyet. Az új témák lehetőségeket tárnak fel a gyártóknak, a szervizeknek és a kereskedőknek az új piacok feltárására és a célcsoportok bővítésére. - A frankfurti Automechanika sikerének egyik legfontosabb tényezője a gyártók és szakmai szövetségek partneri eszmecseréje, és velük nagyon szorosan egyeztetünk – mondta el Olaf Mußhoff, a frankfurti Automechanika igazgatója. „Ezzel tudunk a lehető legjobban reagálni az ágazati igényekre és fejleszthetjük a vásárunkat. Az új témákkal, mint például a Classic Cars bemutatóval vagy a REIFEN abroncsvásárral kínálunk a látogatóinknak lehetőséget arra, hogy belevágjanak más, a saját profiljukba illő nyereséges üzletágakba. Vásárunkon személyesen is találkozhatnak ezen területek képviselőivel.”

  A frankfurti Automechanika ágazati jelentőségét bizonyítják az eddig beérkezett kiállítói bejelentkezések is. A kiállító vállalatok szakmai színvonala is változatlanul kiemelkedő, ezért a látogatók a küszöbön álló alkalommal is széleskörű és változatos kínálatnak örvendhetnek, amivel pedig nemzetközi szinten is egyedülálló áttekintést kapnak a piacról. A kiállítók között találjuk a felszerelések, alkatrészek, tartozékok, az igazgatás és a szolgáltatások területének neves beszállítóit és gyártóit, mint például az Al Dobowi Groupot, a Bilstein Groupot, a Bosch-t, a Continentalt, a Christet, a Hellát, az Istobalt, a MAHÁ-t, a Schaefflert, a Snap-ont, a Thulét, a ZF-et és sok más kiállítót.

  A seregszemle további fénypontjai várják a látogatókat a Frankfurter Festhalle rendezvénycsarnokban, ahol minden a jövő közlekedési lehetőségeivel, az alternatív hajtásokról, valamint a holnap műhelyeiről szól. A kiemelkedően újszerű termékeket és megoldásokat a hőn áhított Automechanika Innovation Award díjjal tüntetik ki, és egy önálló kiállításon mutatják be. A frankfurti Automechanika 25. jubileuma alkalmából a szakvásár ezen kívül visszatekint az ágazat utóbbi évtizedekben megjelent újdonságaira.

  A képzés és továbbképzés 2018-ban is előtérben szerepel. Ezzel a kérdéskörrel neves partnerekkel karöltve foglalkozik a szakvásár az elsősorban műhelyekben dolgozóknak és a tulajdonosoknak szánt workshopok, oktatások és szakmai előadások keretében.

  A tehetséges utánpótlást jelentő fiatalok helyben, még a vásáron tájékozódhatnak a szakmai lehetőségekről, beszélhetnek a potenciális munkáltatókkal és kapcsolatot építhetnek az ágazat döntésekért felelős vezetőivel.

  Az Automechanika már megszólítja a haszongépjárművek szakembereit is

  A szakvásár idén először kínál továbbképzési lehetőségeket haszonjármű-javító műhelyek üzemeltetőinek és munkatársainak, valamint flottakezelőknek.

  Az európai teherforgalom további növekedése, valamint a tehergépjárművek, buszok és furgonok emelkedő száma következtében a haszonjárművek karbantartása és javítása is egyre nagyobb jelentőségre tesz szert. Ezt a változást tükrözi a frankfurti Automechanika is, többek között azzal, hogy 2012 óta jól látható jelöléssel látja el a haszonjárművekhez kapcsolódó termékeket és megoldásokat. Idén is több mint 1000 kiállító jelenik meg „Truck Competence“ haszonjármű-kínálattal az Automechanikán. A szakvásár 25-ik megrendezése alkalmával ismét jelentősen erősíti a haszonjárművekhez kapcsolódó kínálatot. Ennek jegyében idén először rendeznek minden vásárnapon továbbképző workshopokat a haszonjárművek szakembereinek. Ezen kívül az Automechanika az ETM kiadó támogatásával egy szimpóziumot is rendez a „Haszonjármű-szolgáltatások irányzatai” címmel.

  Truck Competence továbbképzési workshop

  A modern haszonjárművek egyre inkább „guruló számítógépek”. Számos elektronikus rendszer biztosítja, hogy a tehergépjárművek és a buszok nem csupán takarékos és környezetkímélő módon, hanem biztonságosan is közlekedjenek. A radarral vagy kamerákkal működő, a járművezetőt segítő intelligens rendszerek, mint a távolságtartó automata, a sávtartó vagy a vészfékező rendszer nagyobb fokú biztonságot nyújt és tehermentesíti a járművezetőt. Egyes rendszereket már jó ideje extra felszereltségként választhatnak vagy az új járművek esetén akár jogszabályban is előírják. A baleseti károk helyreállítása, a nagyobb futómű-javítások vagy akár a szélvédőcsere a legtöbb esetben utóellenőrzést és a radar- illetve kamerás érzékelők beállítását igényli, ami a különleges bevizsgáló készülékek mellett a műhelyben dolgozók különleges képesítését is igényli.

  Annak érdekében, hogy a haszonjármű-szervizeléssel foglalkozó szakmai látogatókkal megismertesse a járművezetőt segítő rendszerek megfelelő műhelyi kezelésével, a frankfurti Automechanika a Krafthand kiadóval együttműködve idén egy workshopot rendez a „Radar és kamera alapú járművezetőt segítő rendszerek a műhelyi gyakorlatban” címmel. Az FAS Schweinfurti Járműakadémia és a HBZ Münsteri Ipartestület Képző Központ járműipari kompetencia-központjának tapasztalt oktatói megalapozott áttekintést nyújtanak a rendszerek működéséről és alkatrészeiről. Az elmélet után bőséges gyakorlati ismerkedés következik, amelynek keretében a gyakorlatban is elsajátíthatják az érzékelők és kamerák kalibrálását és beállítását egy járművön. Az oktatás eredményes teljesítéséről minden résztvevő oklevelet kap.

  A workshopot minden vásárnapon 10.00-12.00 óra között az F11-es szabadterületen rendezik a haszonjármű-szerelők, haszonjármű-elektrotechnikusok és haszonjármű mechatronikai szerelők, valamint szolgáltatási tanácsadók, szakértők és szakoktatók számára. A jelentkezés május végétől a http://automechanika.messefrankfurt.com/training-truck-competence címen lehetséges.

  „Irányzatok a haszonjármű-szolgáltatások területén” szimpózium

  A frankfurti Automechanika keretében először rendezik meg az „Irányzatok a haszonjármű-szolgáltatások területén” szimpóziumot az ETM kiadó támogatásával. Az ágazat neves vállalatainak szakértőiből összeállított rendezvény egyrészt azokra a kihívásokra összpontosít, amelyeket a szervizeknek a villamos hajtások térnyerése és a haszonjárművek digitalizációja jelent, másrészről pedig azokra a lehetőségekre is épít, amelyet a járművek közötti összekapcsolódásból és a jármű és a szervizszolgáltató közötti folyamatos kommunikációból származnak.

  Az elektromos hajtás ugyan még csak lassan terjed a haszonjárművek piacán, de aki nem készül fel erre a változásra, az legalábbis középtávon megszenvedi ezt. A szimpózium egyik kiemelt témája, hogy ez a műszaki változás milyen követelményeket támaszt a haszonjármű-műhelyekkel szemben – a szakképzett munkatársaktól a megfelelő műhelyi töltő infrastruktúrán át a megfelelő szerszámokig.

  A résztvevők ezen kívül megismerik az úgynevezett „prediktív szolgáltatások” első alkalmazásait, amelyek végeredményben az ügyfelek nagyobb fokú kötődését, a hatékonyabb kihasználtságot, valamint a műhelymunkák nagyobb fokú tervezhetőségét és időzítését eredményezhetik. A szimpózium mindenek előtt a párbeszéd keretében történő átvétel digitális alkalmazásaival és a szerviznek nyújtott előnyökkel foglalkoznak. A rendezvényt követően a résztvevők egy vezetett bejárás keretében felkereshetik a haszonjárművek területének fontos kiállítóinak standjait.

  Az Automechanika szakvásárról további információkat kínál a

  www.automechanika.com címen elérhető honlapja.

  További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

  Kommentek:

  Top 16