• Élet

A 9 éves fiú levélben írta meg, milyen a depresszió

A fiú anyja aggódik, hogy nem tud segíteni autista és depressziós fián. A gyerek levelet írt arról, hogy hogyan érzi magát nap mint nap, hogy végre segítsenek betegségén. Az orvosok ugyanis tévesen diagnosztizálták betegségét, így megfelelő kezelést sem kap.

A Paul nevű fiú levelét az egészségügyi szervezeteknek címezte, a levél szövege pedig a következő volt:

Hello, a nevem Paul, és ilyen egy nap az életemben. Amikor felébredek, van egy ilyen borzalmas érzés mélyen bennem, de nem tudom mi ez. Általában azt mondogatom magamnak, hogy tarts ki, megéri. Meg tudnám ölni magam, és nem kéne szembenéznem a nappal. Olyan fáradt vagyok, mert alvási nehézségeim vannak (melatonint szedek). Az iskolában rágózom, fülvédő és párna segít nyugodtnak maradnom... Este szörnyű elaludni. Ilyen érzés lehet a halál. Általában este 10-kor sikerül elaludnom.

A fiú szülei vezetéknevük elhallgatását kérték az Independenttől. Ők azt mondják, hogy a gyerekorvosok szerint a fiú autista, de az érvényes diagnózisra már két éve várnak. A gyerek állapota azóta romlott, depressziója és szorongása csak még jobban elmélyült.

A fiú az NHS (National Health Service, vagyis Országos Egészségügyi Szolgálat) gyerekek mentális egészségével foglalkozó osztályának tesztjén nem érte el a kezelési küszöböt. Csak ideiglenes beszélgető terápiára küldték egy helyi jótékonysági szervezethez, amely hamarosan véget fognak érni.

A nő aggódik, mert szerinte a gyerekek mentális egészségével senki sem akar érdemben foglalkozni. „Ha eltörné a karját, nem hagynák csak úgy ott, hát miért gondoljuk, hogy a mentális problémák maguktól rendbe jönnek?” - tette fel a kérdést. A nő ezért kampányt indított Angliában a gyerekek mentális egészségével foglalkozó szervezetek megreformálására.

A fiú ügye nem egyedi eset, egy friss tanulmány szerint az Egyesült Királyságban nagyjából 8 ezer depressziós gyerek él.

A szülők, amíg a magánorvos diagnózisára várnak, továbbra is mindent megtesznek, de egyedül nem tudják meggyógyítani a gyereket. „Csak fekszik ébren az ágyában és azt kérdezi, hogy miért nem segít rajtam senki? Nagyon nehéz.” - mondta az anyja.

A melatonin egy hormon, amely az alvási ciklust irányítja. Megnöveli a REM-ciklus hosszát, és élénk álmokat eredményez, emiatt alvászavar ellen adják. Hat a test hőmérsékletére is, ezzel okoz álmosságot.

Top 0