• Külföld
Faktor

Ausztria június 1-jétől szigorítja az osztrák-olasz határ ellenőrzését

Az osztrák védelmi miniszter jelentette ezt be. A Brenner-hágót érintő szakaszt ellenőrzik majd szigorúbban.

Hans Peter Doskozil tájékoztatása szerint a tiroli szakaszon hasonló átléptető pontot akarnak kiépíteni, mint a stájerországi Spielfeldnél.

Hans-Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter
Fotó: Joe Kalmar/AFP

Hans-Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter Fotó: Joe Kalmar/AFP

Az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner korábbi közlése szerint Ausztria arra számít, hogy a balkáni útvonal lezárása miatt mintegy 300 ezer migráns érkezik a Földközi-tenger felől Olaszországba, kétszer több, mint tavaly.

A tiroli rendőrség szóvivője szerint már megkezdték a határellenőrzéshez szükséges építési munkálatokat, tetőket állítanak fel az érintett résznél, hogy rossz időben is át tudják vizsgálni az autókat. A szóvivő azt mondta, hogy kerítést nem építenek.

A korábbi osztrák bejelentés szerint júniusig legalább négy átengedőpont létesül a migránsoknak az osztrák határon, ebből kettő a magyar-osztrák szakaszon. A burgenlandi Miklóshalmánál (Nickelsdorf) és Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz), a tiroli Brenner-hágónál és a karintiai Thörl-Maglern településnél tervezik a hatóságok, hogy irányítottan léptetik majd át őket

Tavaly 89 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, mintegy három és félszer annyit, mint egy évvel korábban. Idén egyre kevesebben akartak Ausztriában maradni: április második hetében több mint ezren, februárban ötezren, januárban hatezren, decemberben 7300-an, novemberben 12 ezren - írta az MTI.

Top 0