• Külföld
Faktor

Milliónyi áldozatuk van: macskák veszélyeztetnek több fajt is

Az Ausztráliában élő macskák madárfogyasztásáról eddig nem készült átfogó tanulmány.

Illusztráció.

Illusztráció.

Naponta több mint egymillió őshonos madarat ölnek meg Ausztráliában a vadon élő és a házimacskák. A vad macskák 316 millió, a házimacskák pedig 61 millió madarat ölnek meg évente az országban, ezek 99 százaléka őshonos madár az ausztrál kutatóknak a Biological Conversation című szaklapban megjelent tanulmánya szerint. Ez az első egész országra kiterjedő kutatás, amely a macskák Ausztrália madárvilágára gyakorolt hatását vizsgálja.

"Mindenki tudja, hogy a macskák megölik a madarakat, de ez a tanulmány megmutatja, hogy országos szinten milyen meghökkentő mértékű ez a zsákmányejtés és valószínűleg hozzájárulhat sok faj egyedszámának csökkenéséhez" - fejtette ki John Woinarski, a Charles Darwin Egyetem kutatója.

A vadon élő macskák jóval nagyobb arányban fogyasztanak madarakat, mint más ragadozó emlősök. Az eredmények mintegy 200 különböző tanulmány eredményeinek elemzésből származnak.

A legtöbb madarat Ausztrália belső, száraz területeinek távoli vidékein vadásszák a macskák: évente akár 330 madarat ölnek meg négyzetkilométerenként. A kutatók szerint a macskák 338 őshonos, köztük 71 veszélyeztetett madárfaj egyedeit fogyasztják, ez pedig majdnem a fele az őshonos fajoknak.

Vadon élő macskák megtalálhatóak Ausztrália szárazföldi területeinek több mint 99,8 százalékán, a teljes populáció 2,1 és 6,3 millió között változik – írja az MTI.

Kommentek:

Top 0