• Külföld
Faktor

Egyre több rá a bizonyíték, hogy kínozzák Ausztráliában a menekülteket

A zipping úgy történik, hogy kikötözik a menekültet egy ágyhoz és azt a levegőbe dobják. De hallani nemi erőszakról, "vízkúráról" és gyerekek molesztálásáról is.

A Faktor is írt róla korábban, hogy elképesztő állapotok vannak azokban a menekülttáborokban, amiket Ausztrália üzemeltet az országon kívül, a környező szigeteken. A foglyok nem élhetnek a jogaikkal, a fogvatartásuk körülményei titkosak, így nem lehet azokat kivizsgálni. Az ENSZ tavaly megvádolta Ausztráliát azzal, hogy a menekültekkel szemben megsérti a kínzás és más kegyetlen vagy megalázó büntetések elleni nemzetközi egyezményt.

A naurui és a manusi tábor bezárását követelik a tüntetők Foto: Europress - Recep Sakar/Anadolu Agency/Getty Images

A naurui és a manusi tábor bezárását követelik a tüntetők Foto: Europress - Recep Sakar/Anadolu Agency/Getty Images

Tony Abbott miniszterelnök erre azzal válaszolt, hogy Ausztráliának elege van abból, hogy az ENSZ állandóan leckéztesse. Szerint ez a politika gátolja meg a menekülteket abban, hogy hajóra szálljanak, aztán a tengerbe fulladjanak, miközben Ausztráliába akarnak eljutni.

A Journal of Medical Ethics nevú orvosi szaklap idézi John-Paul Sanggarant, az Új- Dél Walesi Egyetem professzorát és Deborah Ziont, a Victoria Egyetem professzorát. Ők azt mondják, hogy egyre több bizonyíték van arra, hogy Ausztrália kínozza a menedékkérőket.

A naurui tábor őrei előszeretettel használják a vízkúrát. Azt a módszert, amit a CIA fejlesztett ki és a vízbefojtást utánozták vele, többek között Guantánamón. Ugyanez a helyzet a zippingel is. A menekültet kikötözik egy fém ágykerethez és feldobják a levegőbe. Amikor z ágykeret földet ér, súlyos sérüléseket okoz a kikötözött menekültnek.  

Ausztráliába tartó indonéz menekültek. Foto: Europress - Junaidi Hanafiah/Anadolu Agency/Getty Images

Ausztráliába tartó indonéz menekültek. Foto: Europress - Junaidi Hanafiah/Anadolu Agency/Getty Images

A professzorok szerint alapos a gyanú arra, hogy a menedékkérők emberi jogait már régóta figyelmen kívül hagyják az ausztrál táborokban. Korábban a rossz körülmények miatt ketten is felgyújtották magukat egy ilyen táborban. A fogva tartás egyenes következménye, hogy a menekülteknek mentális betegségeik lesznek, például depresszió, poszttraumás stressz szorongás sújtja őket. Sokan okoznak maguknak sérülést és öngyilkossági hajlam alakul ki bennük.

Kenneth Boyd, az Edinburgh Egyetem professzora arról írt a lapban, hogy az orvosok részvétele a kínzásokban valami távoli, homályos dolognak tűnik a legtöbb ember számára, ami a náci Németországban vagy a sztálini Szovjetunióban történt régen. A táborok orvosainak óriási erkölcsi dilemmát okoz, hogy mit tegyenek, amikor olyan beteg kerül eléjük, akit láthatóan megkínoztak.

Az orvosoknak az Orvosi Világszövetség 1957-ben Tokióban készített deklarációja alapján tilos részt venniük a kínzásokban – írja az Independent. Másfelől ezt az orvosi esküjük és az emberi érzéseik is tiltják. Mégis összefoltozzák az eléjük kerülő sérültet, pedig tudják, hogy amint felépül, újra meg fogják kínozni.

Kommentek:

Top 0