• Külföld
Faktor

Hatalmas krokodilok fenyegetik a város lakóit

Szakértők szerint egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberekre a nyugat-ausztráliai Kimberley régióban élő sósvízi krokodilok, amelyek populációja évente három százalékkal nő. Korábban még a kihalás fenyegette őket.

Az akár hét méter hosszúra is megnövő sósvízi krokodilokat a hetvenes években védett fajnak nyilvánították, ám mióta a vadászatukat megtiltották, a számuk drámaian megnőtt - írja az MTI.

Ben Corey, ausztrál ökológus szakértő szerint a hüllők hamarosan igazi veszélyt jelenthetnek majd a nyugat-ausztráliai Kimberley régió sűrűbben lakott területeire.

Illusztráció.

Illusztráció.

A King folyón és Nyugat-Ausztrália más részein 1986 óta végeznek populáció-felmérést, ez a legrégebben folyó felmérés a sósvízi krokodilokkal kapcsolatban Kimberleyben - idézte fel Corey, az ausztrál közszolgálati ABC csatornának nyilatkozva. Az első években csak 20-40 krokodilt számoltak össze a folyó 40 kilométeres szakaszán, ám néhány éve már 150 példányt figyeltek meg ugyanezen a szakaszon.

A felmérés szerint a nagyobb példányok száma is több lett. Corey kollégája, Andy Halford elmondta: a kutatásból az is kiderült, hogy a krokodilok a populáció növekedésével egyidejűleg a városiasabb területek felé mozdultak el.

Halford szerint manapság 260-300 sósvízi krokodil él a térségben, ami meghaladja a 30 évvel ezelőtti létszámukat.

Egy tavaly közzétett statisztika szerint 1971 óta 99 embert támadtak meg krokodilok Ausztráliában, az esetek csaknem egyharmada volt végzetes.

Kommentek:

Top 0