• Külföld
Kiscsatári Ferenc

Auschwitzban született és nem fog megbocsátani a náciknak

Orosz Angéla szüleit 1944 májusában deportálták a nácik Auschwitzba. Az anyja akkor már három hónapos terhes volt. Orosz Angéla decemberben született meg az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor "C" barakkjának egyik emeleti fekvőhelyén. A csecsemő súlya mindössze egy kiló volt a születésekor. Annyira gyenge volt, hogy nem tudott sírni. Ez volt a szerencséje, mert így nem fedezték fel az őrök. Most a Guardiannek adott hosszú interjút.

Hét éves volt, amikor az iskolában arra kérték, hogy írja le a nevét és a születési helyét egy lapra. Ez volt a legelső alkalom, hogy tudatosult benne, Auschwitzban született. Nagyon megszenvedett a szóval. Könyörgött az anyjának, hogy változtassanak rajta. De ő azt mondta, hogy nem változtatja meg és ezt jobb, ha észben tartja. A kislány nem azért küzdött ellene, mert ott született, hiszen azt sem tudta, mi történt ott. Akkor még csak nagyon nehezen tudta lebetűzni a hely nevét. A küzdelme a múlttal csak később kezdődött, de aztán végig kísérte az egész életét.

Orosz Angéla Foto: Europress - Philipp Schulze/POOL/AFP

Orosz Angéla Foto: Europress - Philipp Schulze/POOL/AFP

A Kanadában élő Orosz Angéla anyja 1992-ben halt meg. Akkor mesélte el a születése történetét egy montreali helyi lapnak. Most a Guardian készített vele egy beszélgetést a németországi Drezdában. Orosz a korábbi náci koncentrációs tábor őr Reinhold Hanning perére utazott tanúskodni, amelyet Detmoldban tárgyalnak. A 94 éves férfi valószínűleg az egyik legutolsó náci, akit háborús bűnökért állítottak bíróság elé. Orosz Angéla most 71 éves és a hat millió meggyilkolt zsidó nevében akart tanúskodni a perben.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Igazából sokkal több embert gyilkoltak meg, mint 6 millió. Gondoljanak csak azokra a gyerekekre, akik nem nőhettek fel, hogy saját gyerekeik lehessenek. Nem is beszélve a túlélő nőkről, akik soha többé nem tudtak teherbe esni. Vagy azokról, akiken mindenféle kémiai anyaggal kísérleteztek és ezért a később született gyerekeik meddők lettek a felborult hormonháztartásuk miatt. Nem vagyok matematikus, de a 6 millió nem a tényleges szám.  

  - mondta Orosz, aki február 26-án a tárgyaláson egyenesen Hanningnak beszélt az életéről. A szülei már úgy érkeztek Auschwitzba, hogy szétválasztották őket és soha többé nem is találkoztak. Amikor az anyja odaért a sorban doktor Mengeléhez, elmondta neki, hogy terhes, bízva a könyörületében. Mengele meglepetésében annyit mondott, hogy: "Te ostoba liba." Aztán jobbra küldte. Azok közé, akiket kényszermunkára és nem azonnal a gázkamrákba vittek.

  Az 1944 májusa és júliusa között Auschwitzba deportált 425 ezer magyar zsidó 90 százalékát megsemmisítették. Hanning is ebben az időszakban szolgált ott. Azzal vádolják az ügyészek, hogy 170 ezer ember legyilkolásában vett részt május 17-e és július 12-e között.

  Reinhold Hanning távozik a bíróság épületéből. Foto: Europress - Patrik Stollarz/AFP

  Reinhold Hanning távozik a bíróság épületéből. Foto: Europress - Patrik Stollarz/AFP

  Orosz azt reméli, hogy Hanning végül úgy dönt, hogy elmondja mi történt. A bíróságon is ráparancsolt, hogy beszéljen. Sokan azt mondják, hogy nem emberséges dolog egy 94 éves férfit a vádlottak padjára ültetni.

  Na és akkor mi van, ha ez a halálos ítélete?

  - mondja erre Orosz, aki szerint ilyen idős korban már úgy sem vár sokat az ember az élettől. Ha tud ülni, hallgatni, látni és enni, akkor a bíróságra is el tud jönni. Nem úgy, mint Orosz apja, akit 32 évesen öltek meg. Amikor még előtte állt az egész élet. Végső soron nem számít, hány év börtönt kaphat, úgysem üli le. Ami számít az az, hogy Hanning mondja el, mi történt, mit csinált, mit látott Auschwitzban. Kerüljön be a történelemkönyvekbe, hogy egy náci szájából hallják az igazságot azok, akik a holokausztot hazugságnak mondják.

  Emlékszem a szombat estékre, amikor minden holokauszt túlélő átjött hozzánk. Ültem az asztalnál és hallgattam, hogy a láger így, a láger úgy… Az emberek magukkal hozták a táborban használt főzőedényt, a takarót. Szép lassan összeállt a történet.

  - mondta Orosz a magyarországi gyerekkori emlékeiről. Tizenegy éves volt, amikor az anyja elmesélte neki a teljes történetet. A táborban kényszermunkára küldték. Hét hónapos terhes volt, amikor kiválasztotta Mengele a kísérletekre. Injekciót szúrtak a méhnyakába. Közvetlenül a magzat mögé. Borzalmasan fájdalmas injekciók voltak. Amikor befecskendezték az anyagot, a magzat azonnal a baloldalra húzódott. Másnap újabb injekció következett, amitől a magzat a méh jobb oldalába menekült. Aztán az orvosok valahogy megfeledkeztek róla. A terhesség szinte nem is látszott Orosz anyján, mert a magzat annyira kicsi volt.

  Ha ez nem így lett volna, mindkettőnket megölnek, mielőtt először levegőt veszek.

  - mondta a nő. Volt a táborban egy másik nő is, aki terhes volt. Miután szült, Mengele leközözte a melleit, hogy kipróbálja, mennyi ideig marad életben az újszülött anyatej nélkül. Kicsivel később mindkettőjüket megölték.

  Egy segítőkész magyar orvos felajánlotta Orosz anyjának, hogy elvégzi rajta az abortuszt, de ő nem akarta. A barakkfelügyelő segített a szülésnél. Ő hozott ollót és takarót és ő mondta azt is, hogy másszon fel az emeletes fekvőhely tetejére. A barakkban háromszintes fekvőhelyek voltak. Orosz Angéla az anyja elmondása szerint három nappal azelőtt született, hogy az SS katonák megünnepelték a karácsonyt, azaz december 21-én. Annyira alultáplált volt, hogy sírni sem tudott.

  Anya és lánya egy családi képen. Forrás: BBC/család

  Anya és lánya egy családi képen. Forrás: BBC/család

  A szülés után három órával Bein Verának dolgozni kellett menni. Odakint fagyott, rajta pedig csak rongyok voltak meg egy fapapucs. Egész idő alatt azért imádkozott, hogy életben találja a lányát amikor visszamegy. Öt héttel később szabadították fel Auschwitzt. Azon a napon, január 27-én egy másik baba is született, de az anyja olyan gyenge volt, hogy elapadt a teje. Orosz anyja szoptatta mindkét csecsemőt. Polgár Sándor, egy földije felismerte az anyját és bevitte őket a faluba, Oswiecimbe, hogy ott kiállítsák a születési bizonyítványt.

  Gyanítom, hogy miután a felesége és a lánya meghaltak Auschwitzban, biztosítani akarta, hogy engem hivatalosan elismerjenek.

  - mondta Orosz. Így lett később Polgár Sándor a mostohaapja, miután elvette feleségül az anyját. A kislány egy évesen is csak 3 kilós volt. Annyi, amennyivel egy átlagos baba megszületik. A legtöbb orvos megtagadta a kezelését, mert azt mondták, úgysem marad életben. Még a nagyanyja is arról beszélt a lányának, hogy:

  Hagyd meghalni, Veruska. Sohasem lesz belőle rendes gyerek.

  Aztán egyszer egy orvos lefelé lógatta a lábainál fogva és ő felemelte a fejét. Az orvos akkor azt mondta, hogy életben fog maradni. De a csontjai annyira gyengék voltak, hogy csak hét éves korában tanult meg járni.

  Nem szabadul a traumátólDrezdában egy pszichiátriai konferenciát is tartanak a napokban. Orosz Angéla ott arról beszél, hogyan örökítik át az anyák a traumákat a gyerekekre. Augusztusban hívták meg a konferenciára. Akkor azt gondolta, hogy ő teljesen normális és nem érinti a dolog.

  Aztán felhívta a 47 éves lányát, aki egy nagyon hosszú listát adott neki arról, hogy miért tipikus holokauszt túlélő. Elmesélte, hogyan küldte el bevásárolni három éves korában azzal, hogy meg kell tanulnia önállónak lenni, mert bármikor megtörténhet újra a holokauszt. Arról is beszélt, hogyan mondogatta folyamatosan neki és a bátyjának, hogy az ő generációjuk sohasem élné túl a holokausztot, mert elkényeztetettek és züllöttek. Még akkor is leszidta a lányát, amikor szülni készült és félt. Azt mondta neki, hogy van férje, vannak nővérek mellette, akkor meg mitől fél.

  Anyám, az egész életed maga a holokauszt

  - mondta neki a lánya a tényt, amit addig fel sem fogott. A gyerekei támogatták a németországi utazását. Még cukkolták is, hogy egész életében egyszer sem ment pszichiáterhez, most meg egyszerre 225 fog vele foglalkozni. Elegáns fekete csipkés ruhában ment el a konferenciára, ahol még mindig magyar akcentussal mesélte el az életét, pedig már 40 éve él Kanadában.

  A túlélők gyerekkori képeiken mutatják meg magukat. Jobbra legszélen Eva Kor. Foto: Europress - Ian Gavan/GettyImages

  A túlélők gyerekkori képeiken mutatják meg magukat. Jobbra legszélen Eva Kor. Foto: Europress - Ian Gavan/GettyImages

  Már négy évvel korában is hívták tanúskodni, de akkor megtagadta. Az idegességtől megfájdult a gyomra, amikor az anyja és a saját történetét mesélte valakinek. Aztán tavaly látta a tévében Oskar Gröning, a nácik auschwitzi könyvelőjének perét. Azt is megtudta, hogy az egyik túlélő, Eva Kor, aki a barátnője is egyben, a tárgyaláson felállt, odament Gröninghez és átölelve a nyakát, megbocsátott neki.

  Ezt nem tudta elfogadni. Hogyan is lenne képes megbocsátani azoknak az embereknek? Írt az ügyvédjének, hogy hamarosan indul Németországba. Tavaly januárban ellátogatott Auschwitzba is, hogy megnézze a helyet, ahol megszületett. A tábor felszabadításának 70. évfordulójára rendezett ünnepségek miatt azonban le volt zárva a „C” barakk környéke, így nem tudta megnézni.

  Vissza fogok menni, mert látni akarom, hogy hol volt az anyám. Megérinteni a helyet, ahol születtem és talán megérezni azt, amit ő érzett. Kísért egy látomás. Az emberek szülés után hazamennek a meleg otthonukba a férjükkel az oldalukon. Aztán az anyámat látom magam előtt, jövő nélkül, élelem nélkül, minden nélkül. Megbénít ez a felelősség.

  Orosz Angéla és Eva Kor régebben barátnők voltak. Tavaly óta nem beszélnek egymással.

  Foto: Europress - Friso Gentsch/POOL/AFP

  Foto: Europress - Friso Gentsch/POOL/AFP

  Top 16